Portal 072info

Na stranim ratištima poginulo od 40 do 50 bh. državljana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policija u Bosni i Hercegovini provodi opsežne mjere čiji je cilj suzbiti terorističku opasnost i spriječiti moguće napade, no ta prijetnja je realna, a država se tek mora suočiti s izazovom trajnog rješavanja tog problema, izjavio je u petak u Sarajevu direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

 

Lukač je kazao da je broj bh. državljana koji su na stranim ratištima u Siriji i Iraku od 200 do 250 osoba te da taj broj varira u zadnje dvije godine. Broj poginulih bh. državljana na stranim ratištima je između 40 i 50, a povratnika sa stranih ratišta u BiH je oko 50.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor FUP-a danas je potvrdio da se većina tih osoba nadzire. “Te osobe predstavljaju vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju”, kazao je Lukač dodajući kako je u proteklih osam mjeseci napravljeno puno stvari koje su “duboko zahvatile djelovanje radikalnih zajednica u FBiH”.

Rezultat te akcije su dokumentirana kaznena djela ekstremizma koja procesuira Tužilaštvo BiH, a odnose na tri osobe koje su se borile u Siriji i Iraku. Policija BiH raspolaže brojnim podacima i ima nekolik registara svih ovih osoba. “Važnije je što smo stvorili presjek stanja djelovanja radikalnih zajednica”, kazao je Lukač istaknuvši kako su policajci prikupili velik broj podataka o potencijalnim sigurnosnim ugrozama točno definirajući radikalne zajednice i njihove članove te načine njihova djelovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lukač je dodao da u BiH postoji oko 60 zajednica sa elementima radikalizma. Po njegovim riječima, pitanje “paradžemata”, vjerskih zajednica koje djeluju izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice u BiH, tek je jedan dio problema, a puno ozbiljniji problem je ideološka indoktrinacija. “Upravo ta ideološka osnova se manifestira kroz ekstremizme i izvođenje terorističkih djela”, kazao je Lukač.

Policija u BiH je provela kategoriziranje osoba koje mogu biti opasnost, a postoji i poseban registar državljana BiH koji su otišli ratovati u inozemstvo, prije svega u Siriju i Irak. Njihovo se kretanje i ponašanje kontinuirano nadzire. “Za pripadnike Islamske države (IS) i Fronte al-Nusra je određena mjera uhićenja na teritoriju BiH pri njihovu povratku u zemlju”, potvrdio je Lukač.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upozorio je kako nema apsolutnih jamstava da, uz sve poduzete mjere, ne može doći do terorističkog napada, no čini se sve da se mogućnost za to smanji na najmanju moguću mjeru. Sada je otvoreno pitanje što raditi u budućnosti s radikaliziranim osobama, a Lukač je kazao kako je država pred ozbiljnom kušnjom izrade i provedbe programa deradikalizacije ekstremista, jer policija to ne može raditi.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)