Na terenu Bilinog Polja promovisana knjiga „Zmajevi“ (FOTO)

Podijelite vijest

Na stadionu Bilino Polje u Zenici, danas je promovisana knjiga o nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Zmajevi“, čiji su autori Dario Mehmedović i Saša Ibrulja.

Kako autori ističu, ideja o knjizi trajala je već dugo vremena, a upravo posljednje kvalifikacije bile su im povod da se knjiga završi.

Knjiga govori o velikih 18 godina Reprezentacije BiH, a kako ističu autori, iako naša zemlja nema himnu ima veliku knjigu o nogometnoj Reprezentaciji, čiji je izdavač Buybook.

„Ovaj projekat se radi već dugo, jer smo imali ideju da se ovom knjigom obilježi 15 godina Reprezentacije, ali iz nekih razloga to nismo uspjeli. Prije nešto više od godinu dana kada smo saznali protivnike u kvalifikacijama, došli smo na ideju da knjigu napravimo pred odlazak u Brazil jer smo smatrali da će ovo biti takmičenje gdje će Reprezentacija igrati. U knjizi se nalaze  biografije reprezentativaca od 1995. pa do kraja 2013.godine, gdje nismo uzeli u obzir nove igrače u 2014. godini. U knjizi su oni koji su nastupili bar jednu minutu na utakmicama za svoju zemlju, te koji su igrali u svim službenim utakmicama Reprezentacije. Knjiga broji preko 250 reprezntativaca, svih devet kvalifikacionih ciklusa, kao i 63 države, nacionalna saveza sa kojima je Reprezentacija igrala. Veliko nam je zadovljstvo što smo na ovom terenu, jer je ovaj stadion hram reprezentacije i fudbala“, istakao je jedan od autora knjige Dario Mehmedović

Važno je istaći da su autori došli do istraživanja da je Reprezentacija odigrala ukupno 167 utakmica, od kojih 31 na stadionu Bilino Polje u Zenici, gdje se 19 puta slavila pobjeda,  a po šest puta Reprezentacije je izgubila ili je remizirala.

 „Drago mi je da se promocija ove knjige upravo dešava na ovom terenu bez kojeg ne bi bilo ove knjige, kao i u ovom gradu bez kojeg također ne bi bilo ove knjige. Na ideju smo došli ne kao novinari kojima su bile potrebne ove informacije, nego kao i navijači, jer smo htjeli da skupimo sve na jedno mjesto, kao i sve one koji su dali doprinos za ovo veliko takmicenje ispred nas, a koji su uz Reprezentaciju cijeli svoj život. Neki igrači su izostali jer F/NSBiH nije računao te utakmice kao službene, pa smo se držali tog kriterija F/NSBiH. Svi koji su odigrali bar jednu minutu, na terenu za svoju selekciju uvršteni su u ovu knjigu. Želim da vam naglasim da ova  knjiga, kao naše prvo izdanje, ne može proći bez grešaka jer je materijal izuzetno opsežan te sve to nije bilo moguće provjeriti, ali smo dali sve od sebe, svoj maksimum, te smo i sada svjesni grešaka. Nadamo se da će nam i doći pomoć u nekom drugom izdanju, te da će te greške biti ispravljene“, istekao je drugi autor ove knjige Saša Ibrulja.

Važno je istaći da se na promociju knjige odazvao i Zeničanin, nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovin

Knjiga o Reprezentaciji Bosne i Hercegovine pod nazivom „Zmajevi“ u gradu Zenici u prodaji će se moći naći od petka i to u knjižarama „Svjetlost“ i „Vrijeme“, po cijeni od 39,00 KM.

Svečana promocija knjige zakazana je sutra u Mostaru, a pored Bosne i Hercegovine bit će promovisana i u Zagrebu, kao i širom Evrope.

U fotogaleriji Ahmeda Jašarevića, pogledajte kako je izgledala promocija knjige „Zmajevi“ na terenu Bilinog Polja.

[flagallery gid=336]