Na ulicama još hiljade tona smeća

Podijelite vijest

Na hiljade tona smeća još se nalazi na ulicama nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, iako komunalna preduzeća, samostalni privrednici i prevoznici, neumorno već danima rade na odvozu otpada iz ugroženih područja.

Najteža situacija s otpadom je u Doboju, gdje će, prema riječima generala Momira Zeca, povjerenika Republičkog kriznog štaba za ovu opštinu, odvoz smeća trajati još tri mjeseca.

Ipak, kako je istakao, već danas ili sutra biće očišćeno ono što je prioritet, odnosno gradsko jezgro.

“Glavno smetljište je već zatrpano i otvorili smo novo na bivšem strelištu. Sada se bune stanovnici nekih okolnih sela da hoćemo da ih potrujemo. Stvarno ne znam kakav smo mi to narod. Je l’ treba da smeće ostane u gradu da potrujemo narod”, kaže general Zec dodajući da se radi o privremenoj lokaciji i da će smeće odatle biti uklonjeno u Teslić.

On naglašava da će smeće biti odvoženo još tri mjeseca, jer se radi o hiljadama tona otpada i da veliki problem predstavlja to što “danas očistimo jednu ulicu i izvezemo 500 tona smeća, a sutra u toj istoj ulici koja je očišćena i oprana ponovo ima nagomilanog smeća”.

U opštini Doboj trenutno je angažovano 80 velikih kamiona i deset utovarivača koji non-stop rade na raščišćavanju otpada, nastalog nakon katastrofalnih poplava koje su zahvatile ovaj grad.

Na katastrofalno loše stanje s otpadom u gradu Doboju juče su upozoravali i pojedinci putem društvenih mreža postavaljući slike velikih hrpa otpada iz samog centra grada. Kako kažu, smrad, vrućina i vlaga u ovom gradu ne dozvoljavaju ni kakav-takav, a kamoli normalan život.

Kada je u pitanju Banjaluka, kako ističu u DEPOT-u u periodu od 24 sata na deponiju je dovezen 471 kamion pun otpada sa preko 1.280 tona smeća i da još pristiže.

“Situacija s otpadom je pod kontrolom. Sanitarne kasete na deponiji, koje su projektovane za deset godina imaju kapacitet, ali će svakako nakon ovih poplava biti skraćen njihov vijek trajanja”, rekao je Novo Grujić, direktor JP DEPOT.

On ističe da na ovu deponiju treba da stigne i otpad iz Laktaša i Čelinca i apeluje na građane da ne dovoze otpad vlastitim vozilima sa prikolicom već da ga ostavljaju na punktovima kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Slike sa ove deponije potvrđuju da se vrijedno radi, kamioni natovareni otpadom neumorno stižu i odmah se vraćaju po nove ture. Vremena za stajanje – nema.

I u ostalim gradovima koji su pogođeni poplavama juče se radilo na odvozu smeća, što je, kako upozoravaju epidemiolozi, prioritetan zadatak kako bi bilo moguće pristupiti dezinfekciji i sprečavanju zaraza.

Janja Bojanić, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske, rekla je da je u RS epidemiološka situacija zadovoljavajuća i da je u ovom periodu jako bitno mehaničko čišćenje i pranje objekata nakon čega slijedi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Institut za javno zdravstvo angažovan je i na čišćenju i epidemiološkom izviđanju u Doboju, a u onim prostorima gdje je adekvatno čišćenje završeno počela je i dezinfekcija.

Ona je rekla da se za Doboj planira sveobuhvatna akcija, zahvaljujući kojoj bi do kraja sedmice ovaj grad u sanitarno-higijenskom pogledu mogao biti poprilično uslovan.

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite, rekao je da su osigurana specijalna vozila za dekontaminaciju terena kao i za eliminisanje životinjskog otpada.

On kaže da je u Posavski kanton upućeno deset kamiona kojima će biti vršen transport uginulih životinja koje tretiraju kao opasan otpad, a što zahtijeva posebne mjere predostrožnosti i zaštite.

Nadležni u Prijedoru tvrde kako kabasti otpad, koje je stanovništvo nagomilalo prilikom izbacivanja iz kuća, vozi redovno i u kontinuitetu, a za danas najavljuju još jednu veliku akciju, sličnu onoj koja je sprovedena u utorak.

“U prvom mahu iz kuća i stanova građani uklanjaju namještaj i materijal koji je propao u poplavama, a sutra imamo još jednu veliku akciju odvoza, pošto ljudi prvih dana nisu iznijeli sve što je bilo postradalo”, kazao je juče Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Na ulicama ovog grada oko 500 volontera pomaže stanovništvu u čišćenju i skupljanju otpada, kao i u raspodjeli humanitarne pomoći.

Nezavisne novine