Portal 072info

Na Univerzitetu u Zenici počela nova akademska godina, kako će biti riješeni zahtjevi studenata

8da8fd5f2ccfe9edc7d6677f862ae9e9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Univerzitetu u Zenici (UNZE) počela je nova akademska 2020/2021. godina, a dobrodošlicu brucošima poželili su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i rektor UNZE Damir Kukić. 

Na prvoj godini studija popunjeno je oko 70 posto od planiranih 1.270 mjesta na sedam fakulteta i pridruženoj članici Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Nastava je prilagođena uvjetima pandemije koronavirusa, tako da će se primjenjivati kombinovani model klasičnih vježbi i online nastave.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– U ljetnom semestru na Univerzitetu u Zenici su se dosta dobro snašli, kao i u osnovnim i srednjim školama. Imamo iskustvo i očekujem da će nastavni proces, imajući na umu okolnosti, biti dosta dobro izvođen i da će UNZE odgovoriti zadatku – rekao je Kozlić, prenoseći čestitke brucošima u ime svih članova Vlade ZDK.

On je pozvao studente da budu marljivi i uporni, naglasivši da će resorno ministarstvo i Vlada ZDK učiniti sve da unaprijede uvjete studiranja, kroz poboljšanje infrastrukture i stipendiranje studenata koje se realizira u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstva za boračka pitanja, te kroz sufinansiranje smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Komentirajući zahtjeve neformalne grupe studenata za odobravanje bezuvjetnog upisa naredne godine studija te smanjenje cijena školarine, Kozlić je rekao da Upravni odbor Unije studenata nije prihvatio zahtjeve, ali da je on spreman razmotriti inicijativu i “reagirati kako bi se zaštitio kvalitet nastave i uobzirili neki od zahtjeva”.

– Imali smo zahtjeve Univerziteta u Zenici za povećanje školarina kao i za povećanje cijene smještaja u studentske domove, ali su Ministarstvo i Vlada to odbili. UNZE ima najniže cijene školarina u odnosu na ostale javne univerzitete u BiH, ali o tome treba razgovarati i svaki zahtjev treba biti predmetom razgovora – rekao je Kozlić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Rektor Kukić najavio je da će održati sastanak s predstavnicima neformalne grupe studenata, ali je naglasio da ključni zahtjev, koji se tiče bezuvjetnog prelaska u narednu studijsku godinu, ne može realizirati sam Senat UNZE, nego se moraju uključiti Vlada i Skupština ZDK koje bi trebale donijeti izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica bogatija za četiri nova doktora nauka, dodijeljene i nagrade rektora

072info.com

Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, na potezu Skupština ZDK

072info.com

Predstavnici Vlade ZDK i Unije studenata usaglasili način realizacije studentskih zahtjeva

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6