Portal 072info

Na YouTubeu bi uskoro mogli ostati bez hrpe odlične muzike

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz naplatu korisnici će gledati spotove bez oglasa, preslušati cijele albume, ali ih i slušati offline. No, mnogi nezavisni izdavači to ne žele i mogli bi biti izbrisani

YouTube je u utorak objavio da planiraju pokrenuti naplatu za gledanje muzičkih spotova bez oglasa, što znači da bi ubrzo mogli i ostati bez gomile pjesama i autora koji ne pristanu na uvjete Googlea.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, svaki muzičar koji ne želi ući u YouTubeov servis bez oglasa bit će blokiran na stranici. YouTube već neko vrijeme radi na projektu kojim će se za nisku cijenu korisnicima prikazivati spotovi bez reklama, no neki muzičari i nisu zadovoljni time, piše Huffington Post.

Iz YouTubea su za Financial Times rekli da će muzičarii kojima smetaju nova pravila, među kojima su Adele, Arctic Monkeys i Jack White, biti stavljeni na crnu listu u roku nekoliko dana. To znači i nemogućnost slušanja svih tih spotova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Servis bez oglasa planiraju početi testirati među zaposlenicima Googlea u sljedećih par tjedana. Očekuje se da će uslugu pokrenuti krajem ljeta, a osim što neće biti oglasa, korisnici koji su to platili će moći glazbu slušati i offline te preslušati cijeli album nekog glazbenika.

Time bi se muzičarima trebao otvoriti dodatni izvor prihoda od YouTubea, no, financijski uvjeti nisu otkriveni, a Reuters navodi da se radi o “nepovoljnim uvjetima ili da se ne može ni pregovarati”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Naš je cilj da YouTube i dalje bude fantastično glazbeno iskustvo, kao globalna platforma za fanove, ali i umjetnike te kao izvor prihoda za glazbenu industriju”, navode iz YouTubea i dodaju da s tim na umu i pokreću servis uz pretplatu.

Strana je već sklopila ugovore sa stotinama većih i nezavisnih muzičkih kuća koje će svoju muziku ponuditi na ovaj način. Točnije, YouTube kaže da je 95 posto kuća koji su i ranije bili s njima u ugovoru pristalo i na nove uvjete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Video servisi koji su pristali na uvjete YouTubea moći će i dalje imati muziku onih koji su na ‘crnoj listi’, rekao je glasnogovornik Veva za TechCrunch. To znači i da bi Adele na Vevo kanalu i dalje mogla imati svoju muziku.

Situacija je dodatno zakomplicirana time što muzičari rade za različite kuće u različitim zemljama te naprimjer kod nas pjesme nekog muzičara neće biti dostupne, a u Austriji hoće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

24sata

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME