Portal 072info

Na YouTubeu bi uskoro mogli ostati bez hrpe odlične muzike

Uz naplatu korisnici će gledati spotove bez oglasa, preslušati cijele albume, ali ih i slušati offline. No, mnogi nezavisni izdavači to ne žele i mogli bi biti izbrisani

YouTube je u utorak objavio da planiraju pokrenuti naplatu za gledanje muzičkih spotova bez oglasa, što znači da bi ubrzo mogli i ostati bez gomile pjesama i autora koji ne pristanu na uvjete Googlea.

Naime, svaki muzičar koji ne želi ući u YouTubeov servis bez oglasa bit će blokiran na stranici. YouTube već neko vrijeme radi na projektu kojim će se za nisku cijenu korisnicima prikazivati spotovi bez reklama, no neki muzičari i nisu zadovoljni time, piše Huffington Post.

Iz YouTubea su za Financial Times rekli da će muzičarii kojima smetaju nova pravila, među kojima su Adele, Arctic Monkeys i Jack White, biti stavljeni na crnu listu u roku nekoliko dana. To znači i nemogućnost slušanja svih tih spotova.

Servis bez oglasa planiraju početi testirati među zaposlenicima Googlea u sljedećih par tjedana. Očekuje se da će uslugu pokrenuti krajem ljeta, a osim što neće biti oglasa, korisnici koji su to platili će moći glazbu slušati i offline te preslušati cijeli album nekog glazbenika.

Time bi se muzičarima trebao otvoriti dodatni izvor prihoda od YouTubea, no, financijski uvjeti nisu otkriveni, a Reuters navodi da se radi o “nepovoljnim uvjetima ili da se ne može ni pregovarati”.

“Naš je cilj da YouTube i dalje bude fantastično glazbeno iskustvo, kao globalna platforma za fanove, ali i umjetnike te kao izvor prihoda za glazbenu industriju”, navode iz YouTubea i dodaju da s tim na umu i pokreću servis uz pretplatu.

Strana je već sklopila ugovore sa stotinama većih i nezavisnih muzičkih kuća koje će svoju muziku ponuditi na ovaj način. Točnije, YouTube kaže da je 95 posto kuća koji su i ranije bili s njima u ugovoru pristalo i na nove uvjete.

Video servisi koji su pristali na uvjete YouTubea moći će i dalje imati muziku onih koji su na ‘crnoj listi’, rekao je glasnogovornik Veva za TechCrunch. To znači i da bi Adele na Vevo kanalu i dalje mogla imati svoju muziku.

Situacija je dodatno zakomplicirana time što muzičari rade za različite kuće u različitim zemljama te naprimjer kod nas pjesme nekog muzičara neće biti dostupne, a u Austriji hoće.

24sata

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box