w 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19.

– Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprečavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje trenutno nije razuman cilj za svijet – izjavio je ljekar Dejvid Nabaro (David Nabarro) za britanski kanal Sky News.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

– Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće – kazao je.

Nabaro je istaknuo da će to biti “obrazac u budućnosti” i dodao da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcinama u bogatim i siromašnim zemljama, što pogoršava i produžuje pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 miliona ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu “novu obvezu” i zauzmu se za pravedniju raspodjelu vakcina za Covid-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju.