Nabavljao i prodavao krivotvorene srednjoškolske diplome

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Tužilaštvo Brčko distrikta potvrdilo je optužnicu protiv 54-godišnjeg Ferida Halilovića, iz Kalesije, koji se tereti da je nabavljao i prodavao krivotvorene srednjoškolske diplome. 

Optuženi je u više navrata nabavljao i prodavao krivotvorene srednjoškolske diplome brčacima koji su od njega iste naručivali. 

Tako je u periodu od januara do maja 2009. godine u Brčkom osobi M.S. nabavio falsifikovanu diplomu o završenoj srednjoj stručnoj školi III stepen, iako je znao i bio svjestan da ista nije pohađala srednje obrazovanje u JU srednje ekonomske škole u Tuzli. Kada joj je pribavio krivotvorene svjedodžbe o sva tri razreda srednje škole, M.S. mu je 1.200 maraka. Međutim naknadnim provjerama legitimnosti navedenih javnih isprava u JU Srednje ekonomsko-trgovačke škole u Tuzli, utvrđeno je da ne postoji podatak da je M.S. završila svoje obrazovanje u pomnutoj školi kao ni da joj je izdata diploma. 

Iste godine, optuženi je na isti način pribavio krivotvorenu diplomu o završenom IV stepenu iste srednje škole osobi S.N. iz Brčkog, te za svoje kriminalne usluge naplatio 1.700 maraka. 

Takođe, naknadnim provjerama legitimnosti navedenih javnih isprava u JU Srednje ekonomsko-trgovačke škole u Tuzli utvrđeno je da ne postoji podatak da je S.N. završila svoje obrazovanje u pomnutoj školi kao ni da joj je izdata diploma. 

U mjesecu julu 2008. godine, iako je bio svjestan da lice K.N. nije pohađao srednju školu u JU Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli, istom je pribavio falsifikovanu diplomu za koju mu je lice platilo 1.500 maraka. Provjerom legitimnosti diplome, takođe je otkriveno da ne postoji podatak da je lice K.N. završilo mješovitu saobraćajnu školu u Tuzli, niti da mu je izdana diploma. 

Optuženi je time počinio produženo krivično djelo falsifikovanje isprave. 

uskinfo