2 10
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Jedini bh. grad na moru i ove godine bilježi porast po posjeti turista, a hotelijeri zadovoljno trljaju ruke.

FIXGEHALT

Za sada je vrijeme poslužilo posjetioce bh. „Monte Karla“, a na plažama se gotovo nema gdje spustiti peškir.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za portal „Avaza“ kaže da su ovim dijelom sezone svi zadovoljni, svi smještajni kapaciteti su popunjeni, hoteli su puni, kao i privatni apartmani. Restorani i ljetnje bašte vrve od gostiju tako da će čini se svi ove godine dobiti svoj dio turističkog kolača.

– Tokom posljednjih 15-ak dana kod nas su svi kapaciteti popunjeni. Ako ovakve vremenske prilike budu potrajale očekujemo prebukiranost i do kraja sezone. Svi su zadovoljni, to s ponosom ističem – kaže Jurković.

LIDER

2019. godina i dalje rekordna

On je naveo da će se ove godine teško oboriti rekord iz 2019. godine kada je Neum napravio bum na Jadranu, ali da postoje realne šanse da se sustigne prošla godina.

– Ipak sve zavisi o tome kako će se razvijati situacija sa pandemijom i da li će biti na snazi neke nove mjere. Ja vjerujem da bi ova sezona mogla biti na razini one iz 2020. godine što je zadovoljavajuće. A, ako bude podsezone, možda bi onda to moglo biti bolje nego 2020., a teško da se može stići 2019. jer je tad bila dobra predsezona i polusezona – pojasnio je Jurković.

Načelnik nam je otkrio da su svi smještajni kapaciteti u narednih 15 dana rezervirani.

-Što se tiče posjete,tu jeste. Imaju rezervacije, ali sve ovisi o vremenskim prilikama, odnosno hoće li biti kiša ili neće, može da zahladi i tada se sve mijenja – zaključuje Jurković.

U Neumu i dalje dominiraju domaći posjetioci, mada raste i broj stranih turista.

Dominiraju bh. državljani

– Većinom su kod nas domaći gosti. Ima nešto gostiju iz Srbije to je 15-ak posto, a i ima Poljaka, nešto Ukrajinaca, Nijemaca, Francuza..to je recimo 10-ak posto gostiju. Naglašavam da su 70 posto naši državljani – rekao je Jurković.

Pitali smo ga da prokomentira i svojevrsni „rat za ležaljke“ na Jadranu, pošto smo svjedoci vijesti koje pristižu iz Hrvatske i Crne Gore gdje je borba za mjesto na plaži.

Zbilježene samo četiri krađe

– Što se tiče Neuma i kapaciteta koje imamo gužve postoje, ali nije bilo nikakvih problema vezano za taj dio. Ali svakako kažem, u Neumu je taj jedan kapacitet oko 15-ak hiljada gostiju i onda se moraju očekivati te gužve na plažama. Tako da snalazimo se kako znamo i umijemo u ovom periodu kad je sve prebukirano – tvrdi Jurković.

Ove godine je kaže sigurnosna situacija u Neumu mnogo povoljnija nego prethodnih sezona.

-Evo baš prije dva dana sam imao sastanak sa zapovjednikom policijske stanice. Sigurnosno stanje je bolje nego prošle godine. Evo oni su imali mislim četiri krađe, a da su tri riješili. Tako da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Iako imamo problem sa nedostatkom policajaca, ali evo bore sa onim što imaju – zaključio je Jurković.