Nagrade Festivala ‘Zenica 2021’ za djecu i omladinu u više žanrova

211220 festival
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Autorice Hanna Mujkanović i Lejla Zlatić iz Prve osnovne škole Srebrenik osvojile su Grand Prix Festivala filma djece i omladine “Zenica 2021”, filmom “Ljubav ne zna za razliku”, u kategoriji dječijeg filma, žanr dokumentarni.

U kategoriji dječijeg filma pobjede, po žanrovima, odnijeli su i igrani film “Jabuka” (autori Fatima Mulahusejnović i Adnan Mulahusejnović iz Osnovne škole ‘Soko’ i Područne škole ‘Škahovica’), spot “Pomozi svom drugu” (autorica Ema Sarić iz Osnovne škole Banovići), animirani  “Globalno zatopljenje” (autor Tarik Jaganjac iz Osnovne škole Jala Tuzla ), eksperimentalni “Škola u doba korone ”(autori učenici Dramske sekcije Osnovne škole “Mlada pokolenja” Kovačica, Srbija).

U kategoriji omladinskog filma pobjede, po žanrovima, ostvarili su igrani film “Sama” (autorica Delia Delimustafić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo), dokumentarni “Inat voćnjak” (autor Affan Kaknjo, škola fotografije), spot “Prazan grad” (autor Deni Kačunović iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo), animirani “Soldier Poet King” ( autorica Zerina Bekoli iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo), eksperimentalni “Govor mržnje” (autor Abdulah Hodžić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo).

– U okviru ovogodišnjeg Festivala upriličen je i okrugli stol o temi “Sjećanje na Suljić Muhameda, Horić Hajrudina, Telalović Mehmeda, Glavaš Mirzu, Lokmić Seju, Sušić Dragana i Fejzić Nedžada”, aktiviste Udruženja koji više nisu među nama – navodi organizator.  

Festival je trajao šest mjeseci, od jula do decembra, kad je i upriličena finalna manifestacija a na oglas je pristiglo 50 filmova iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog kantona, ali i susjednih nam država Srbije i Hrvatske.

Takmičenje je bilo u kategorijama dječijeg (osnovne škole) i omladinskog filma (srednje škole, studenti, organizacije civilnog društva i pojedinci starosne dobi do 22 godine), po žanrovima igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i spot. Odabir nominovanih kao i pobjedničkih filmova izvršio je stručni žiri u sastavu Zijad Softić, Mehmed Bajrić i Amir Mehmedinović.

Finalna manifestacija XXIII Festivala filma djece i omladine “Zenica 2021” upriličena je u Muzeju grada Zenica u organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zenice i partnerstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.