Portal 072info

Najava Nedima Sladića zbog vremenskih poteškoća koje stižu

Screenshot 6 624
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilivom toplijeg zraka sa zapada kontinenta po visini početkom mjeseca novembra izgledno idu i nove meteorološke poteškoće – mogućnost pojave temperaturne inverzije i dužeg zadržavanja niske naoblake i magle, poručio je danas Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a.

Kako je za N1 istakao Sladić, temperaturna inverzija je nepravilan porast temperature zraka, odnosno, umjesto da temperatura zraka pada s porastom nadmorske visine, ona raste.

‘Polje visokog zračnog pritiska nalazilo bi se u blizini naših područja početkom iduće sedmice što bi imalo za posljedicu nepostojanje većeg pritisnog gradijenta, a u takvim okolnostima vlada bezvjetrica. Budući da će se u prizemnom sloju atmosfere nalaziti vlažan i već dovoljno ohlađen zrak, samo jedna vedrija noć može dodatno ohladiti podlogu”, rekao je on i nastavio:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

”Prilivom toplijeg zraka po visini došlo bi do prisilnog guranja hladnijeg, fizikalno težeg zraka u kotlinu i izdizanja lakšeg, toplijeg zraka uvis pri čemu može doći do formiranja kotlinskog poklopca i dužeg zadržavanja niske oblačnosti ispod kojeg nema horizontalnog strujanja zraka, što u uslovima stabilne atmosfere naposlijetku inhibira, tj. onemogućava miješanje slojeva po vertikali budući da su turbulentni vrtlozi koji bi miješali onečišćen zrak sa čišćim i na taj način razblaživali koncentracije zagađujućih čestica svedeni na minimum usljed nedostatka vjetra ispod poklopca, a disperzija zagađujućih čestica se u takvim okolnostima širi horizontalno.

Za posljedicu imat ćemo izgledno tmurnije dane u kojem će se niska naoblaka zadržavati duži dio dana, a uz izuzetak lokalnog vjetra u večernjim satima na istoku grada (Vijećnica, Bjelave) koji će blago pročišćavati gradsku sredinu, podrazumijeva nažalost i novo nakupljanje smoga u kotlini, tj. ovog puta i veće onečišćenje zraka aeropolutantima, prije svega PM2.5 i PM10 česticama”, poručio je meteorolog Sladić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ranije su naveli da do 5. novembra, jutarnje temperature se prognoziraju od 4 do 9 stepeni u Bosni, te od 6 do 11 stepeni u Hercegovini, dnevne u Bosni između 13 i 18, u Hercegovini od 17 do 22 °C.

Potom, u periodu od 06. do 11. novembra slijedi pad temperatura, jutra će biti hladna, sa vrijednostima u Bosni od -1 do 4, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Tokom dana između 5 i 10 u Bosni, te 10 i 15 °C u Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info

Vrijeme u BiH: Utoplite se uprkos suncu, slijedi sedmica mrazeva i minusa

Portal 072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME