Najavljene temperature i do 36 stepeni: Čekaju nas paklene vrućine!

Iako su vrijednosti temperature značajno porasle, pogotovo u petak, kada je u Mostaru u 8 sati ujutro izmjereno čak 26 stepeni, prognoze za ovaj vikend ukazuju na pravu ljetnu vrućinu!

Naime, za subotu je najavljena jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni. Slično vrijeme najavljeno je i za nedjelju, s temperaturom, također, do 36 stepeni na jugu zemlje.

Najviše temperature, očekivano, rezervirane su za Hercegovinu.

Toplotni val

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), kaže nam da još nema govora o najavi toplotnog vala jer mora postojati minimum od tri dana u nizu s iznadprosječnim temperaturama zraka.

– U ovom slučaju, temperature jesu iznad prosjeka, međutim, samo na užem prostoru ili području. Ne možemo reći: „Toplotni val je u dolini rijeke Neretve ili u Mostaru.“ Dakle, toplotni val se definira na način da su temperature izuzetno visoke najmanje tri dana, da u ta tri dana ne postoji osvježenje, jer se ne posmatra samo maksimalna temperatura zraka, a jedan pljusak je dovoljan da prekine taj niz ili povjetarac, kao i jutro s nižim vrijednostima zraka – pojašnjava Krajinović.

Naglasio je da su temperature izuzetno visoke, ali na određenim stanicama. U osvrtu na vremensku prognozu za ovaj vikend, Krajinović je naveo da se očekuje vrlo sunčano i stabilno vrijeme, u najkraćem, kako je naveo, pravi ljetni vikend.

Ide kupanje

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, također nam je kazao da, iako se ovih dana najavljivao toplotni val, za to nisu ispunjeni svi kriteriji. Ali očekuju se ljetne temperature.

Uz vrlo visoke dnevne temperature, Sladić je ukazao i na to da će na jugu BiH noći biti prilično neugodne, iz razloga što se jutarnje temperature neće spuštati ispod 20 stepeni.

– Ovaj vikend će, po svom vremenskom obrascu, više nalikovati julskom. Oni koji imaju vremena i sreće, neka skoknu do Neuma, jadranske obale gdje je temperatura mora na ugodnih od 21 do 23 stepena, u zavisnosti od lokacije, a puhat će i slab do umjeren maestral – navodi Sladić.

Moramo se zaštititi

Budući da se nalazimo u junu, kada je sunce na najvišoj tački u horizontu, Sladić je upozorio na to da je UV indeks vrlo visok, između 8 i 10, pa je, dodao je, neophodno obratiti pažnju na zaštitu.

Avaz