Portal 072info

NAJAVLJENO DA DOLAZI USKORO: Nakon UVOĐENJA ove opcije Fejsbuk će vas pratiti i izvan mreže!

Facebook je najavio pokretanje novog oglašivačkog programa koji će pratiti vaše surfanja internetom (dakle, namjerava pratiti ne samo ono što radite na Facebooku, već i stranice i aplikacije kojima surfate neovisno o ovoj društvenoj mreži) i na temelju tih informacija korisnicima plasirati personalizirane oglase.

Trenutno Facebook koristi informacije koje njihovi korisnici objavljuju na samoj društvenoj mreži poput lajkova i objava na svojim profilima, no za nekoliko sedmica to bi se praćenje trebalo proširiti i izvan Zuckerbergove mreže.

Npr. korisnicima koji na internet stranicama budu pretraživali informacije o novim televizorima, na Facebooku bi se mogli prikazivati oglasi o najnovijim modelima ili popustima na televizore.

Prilikom najave ove opcije iz Facebooka su napomenuli da će se, na temelju povijesti surfanja, prikazivati i oglasi iz određenih kategorija tako da bi se na temelju pretraživanja TV-a, u budućnosti trebali prikazivati oglasi iz kategorije elektronike – igraće konzole, zvučnici, audio sistemi i slično.

Srećom, postoje načini na koje se može spriječiti i ograničiti prikazivanje ovakvih oglasa, odnosno korisnici će sami moći utjecati na njihovo prikazivanje.

Glasnogovornik Zuckerbergove kompanije tako je rekao za CBS kako će korisnici klikom na strelicu u gornjem desnom kutu oglasa moći doznati sve informacije o tom oglasu, tj. zašto im se prikazuje baš taj oglas, a moći će ukloniti i dodati interese i kategorije oglasa koje će im se prikazivati i na taj način smanjiti količinu nepotrebnih informacija i oglasa koje će im se prikazivati na Fejsu.

Kako je najavljeno, ova će opcija postati dostupna kada Facebook počne s prikazivanjem oglasa baziranih na povijesti surfanja internetom, a takvi će se oglasi prvo prikazivati korisnicima u SAD, a nakon toga i u drugim državama.

No, osim utjecanja na vrstu oglasa koja će se prikazivati na Facebooku, moguće je u potpunosti spriječiti ovu kompaniju u praćenju vaših internetskih aktivnosti izvan same društvene mreže.

Evo kako:

Potrebno je ići na stranicu http://www.aboutads.info/choices, kliknuti na ‘Companies Customizing Ads For Your Browser’, tu odabrati Facebook i kliknuti na ‘Submit’ pri čemu treba uzeti u obzir da ćete ovu opciju morati odabrati na svakom browseru i računaru koje koristite.

Korisnici iPhonea i mobilnih uređaja koji rade na Androidu, kako bi se zaštitili od praćenja Facebooka, na svojim pametnim telefonima također moraju aktivirati posebne opcije (na iPhoneu Postavke > Privatnost > Oglašavanje, a na Androidu Postavke > Oglasi).

Iako većina korisnika nije zadovoljna s novim promjenama na Facebooku i opcijom praćenja njihove povijesti surfanja internetskim stranicama, ovog su puta iz ove kompanije na vrijeme obavijestili korisnike kako se zaštititi i isključiti ove opcije.

Neki napominju kako postoji i puno jednostavniji, a k tome i najsigurniji način na koji se korisnici mogu zaštititi od Facebooka i praćenja, a to je da – izbrišu svoj profil.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box