Portal 072info

NAJAVLJENO DA DOLAZI USKORO: Nakon UVOĐENJA ove opcije Fejsbuk će vas pratiti i izvan mreže!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Facebook je najavio pokretanje novog oglašivačkog programa koji će pratiti vaše surfanja internetom (dakle, namjerava pratiti ne samo ono što radite na Facebooku, već i stranice i aplikacije kojima surfate neovisno o ovoj društvenoj mreži) i na temelju tih informacija korisnicima plasirati personalizirane oglase.

Trenutno Facebook koristi informacije koje njihovi korisnici objavljuju na samoj društvenoj mreži poput lajkova i objava na svojim profilima, no za nekoliko sedmica to bi se praćenje trebalo proširiti i izvan Zuckerbergove mreže.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Npr. korisnicima koji na internet stranicama budu pretraživali informacije o novim televizorima, na Facebooku bi se mogli prikazivati oglasi o najnovijim modelima ili popustima na televizore.

Prilikom najave ove opcije iz Facebooka su napomenuli da će se, na temelju povijesti surfanja, prikazivati i oglasi iz određenih kategorija tako da bi se na temelju pretraživanja TV-a, u budućnosti trebali prikazivati oglasi iz kategorije elektronike – igraće konzole, zvučnici, audio sistemi i slično.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srećom, postoje načini na koje se može spriječiti i ograničiti prikazivanje ovakvih oglasa, odnosno korisnici će sami moći utjecati na njihovo prikazivanje.

Glasnogovornik Zuckerbergove kompanije tako je rekao za CBS kako će korisnici klikom na strelicu u gornjem desnom kutu oglasa moći doznati sve informacije o tom oglasu, tj. zašto im se prikazuje baš taj oglas, a moći će ukloniti i dodati interese i kategorije oglasa koje će im se prikazivati i na taj način smanjiti količinu nepotrebnih informacija i oglasa koje će im se prikazivati na Fejsu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je najavljeno, ova će opcija postati dostupna kada Facebook počne s prikazivanjem oglasa baziranih na povijesti surfanja internetom, a takvi će se oglasi prvo prikazivati korisnicima u SAD, a nakon toga i u drugim državama.

No, osim utjecanja na vrstu oglasa koja će se prikazivati na Facebooku, moguće je u potpunosti spriječiti ovu kompaniju u praćenju vaših internetskih aktivnosti izvan same društvene mreže.

Evo kako:

Potrebno je ići na stranicu http://www.aboutads.info/choices, kliknuti na ‘Companies Customizing Ads For Your Browser’, tu odabrati Facebook i kliknuti na ‘Submit’ pri čemu treba uzeti u obzir da ćete ovu opciju morati odabrati na svakom browseru i računaru koje koristite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korisnici iPhonea i mobilnih uređaja koji rade na Androidu, kako bi se zaštitili od praćenja Facebooka, na svojim pametnim telefonima također moraju aktivirati posebne opcije (na iPhoneu Postavke > Privatnost > Oglašavanje, a na Androidu Postavke > Oglasi).

Iako većina korisnika nije zadovoljna s novim promjenama na Facebooku i opcijom praćenja njihove povijesti surfanja internetskim stranicama, ovog su puta iz ove kompanije na vrijeme obavijestili korisnike kako se zaštititi i isključiti ove opcije.

Neki napominju kako postoji i puno jednostavniji, a k tome i najsigurniji način na koji se korisnici mogu zaštititi od Facebooka i praćenja, a to je da – izbrišu svoj profil.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME