Portal 072info

Najbolji način da se ugrijete, a da uštedite na računima

Kako biste što bolje ugrijali svoj životni prostor, a ipak uštedjeli na računima, slijedite ovih nekoliko savjeta.

Aluminijska folija

Foliju možete zalijepiti i na komad kartona ili stiropora, tako da sjajna strana folije bude izvana, pa stavite između zida i radijatora. Naravno, strana s folijom treba biti okrenuta prema radijatoru. Ovako će se toplina ‘odbijati’ od površine folije i vraćati se u vaš dom, umjesto da odlazi u zidove.

‘Oslobodite’ radijatore

Ne zaklanjajte radijatore ‘teškim’ zavjesama, ležajem ili namještajem. Na taj način ćete omogućiti slobodno strujanje toplog zraka. Bolju učinkovitost radijatora moguće je postići postavljanjem dodatne toplinske izolacije na zidu iza radijatora.

Spustite rolete

Kako bi se tijekom noći sačuvala akumulirana toplinska energija u vašem stanu, dobro je spustiti vanjske i unutrašnje rolete. Na taj se način stvara dodatni izolacijski sloj zraka, koji usporavaju izjednačavanje temperature s vanjskom, odnosno hlađenje zraka u stanu.  Ako imate dvostruke prozore, među njih je dobro ugraditi gustu platnenu roletu, koja će zračni dio podijeliti u dvije ćelije i tako smanjiti hlađenje kroz prozor, odnosno usporiti konvenkciju topline.

Snizite temperaturu

Snizite li temperaturu u stanu za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje.

Podijelite članak