Portal 072info

Najčešći faktori koji dovode do plućnih oboljenja kod nepušača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hronična opstruktivna plućna bolest je termin koji se koristi za opisivanje niza oboljenja pluća kao što su emfizem i hronični bronhitis. Ovo stanje predstavlja opstrukciju protoka zraka koja se ne može tretirati inhalatorom. Prema prethodnim izvještajima Health24, najveći faktor rizika za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest je dim cigareta, ali ne trpe samo pušači posljedice koje izaziva ovo stanje. Postoje brojni faktori koji mogu i kod nepušača povećati rizik od nastanka ovog oboljenja.

Ekološki faktori

Prema mišljenju profesora JR Jouberta, pulmologa iz Stellenboscha, faktori rizika mogu biti i neki ekološki čimbenici poput dima, prašine i pare. Hronično udisanje štetnih čestica i gasa ima tendenciju da stimulira upalu pluća tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do progresivnog oštećenja plućnog tkiva.

Istraživanje pokazuje da je najmanje 15 posto slučajeva hronične opstruktivne plućne bolesti rezultat stanja na radnom mjestu, gdje su zaposlenici izloženi štetnim česticama i plinu. Radnici su izloženi rudničkoj prašini i kristalnom siliciju, posebno u rudarskoj i građevinskoj industriji. Druge industrije povezane s povećanim rizikom od ovog stanja uključuju fabrike u kojima se obrađuje guma, plastika, koža i tekstil.

Pasivno pušenje

Pasivno pušenje se smatra faktorom rizika za brojne respiratorne bolesti, sinusitis i alergijski rinitis. Zaključci studija koje su istraživale efekte pasivnog udisanja dima na hroničnu opstruktivnu plućnu bolest bili su podijeljeni, a neki tvrde da pasivno pušenje ne povećava prevalenciju ovog stanja. Međutim, American Lung Association tvrdi da je oko 40.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano s pasivnim pušenjem i da ono može pogoršati respiratorne probleme.

Prethodne respiratorne bolesti

Ukoliko ste imali respiratorne bolesti kao što su astma ili bronhitis u djetinjstvu ili kao odrasla osoba, to može povećati rizik za hroničnu optruktivnu plućnu bolest koja se ne odnosi na pušenje. Prema studiji objavljenoj u časopisu Lung, hronična opstruktivna plućna bolest koju su dijagnosticirali ljekari se pojavila kod 29 posto populacije s historijom astme. Prevalencija ovog oboljenja bila je veća kod odraslih osoba s aktivnom astmom, čak i ako su bili nepušači tokom cijelog života.

HIV

Postoje dokazi koji jasno ukazuju na to da HIV, sam ili u kombinaciji sa sekundarnim infekcijama i tuberkulozom, može povećati rizik od hronične opstruktivne plućne bolesti. To može biti zbog ponovljenih respiratornih infekcija, efekta virusa na plućno tkivo ili zbog smanjenog imuniteta, ali tačan uzrok treba istražiti detaljnije, navode stručnjaci.

Genetika

Nedostatak proteina u jetri može uzrokovati i do pet posto slučajeva hronične opstruktivne plućne bolesti. Ovaj protein se naziva alfa-1 antitripsin i njegov nedostatak je uzrokovan različitim genetskim faktorima.

Starost

Ljudi stariji od 40 godina imaju veći rizik od hronične opstruktivne plućne bolesti, a rizik se povećava kako stare. Sve je više dokaza da proces starenja može uzrokovati abnormalnosti pluća koje su povezane s ovim oboljenjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME