Portal 072info

Najčešći tipovi psihopata koje možete pronaći na radnom mjestu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sve su češće situacije da psihopate napreduju na radnom mjestu, ali kako ih identificirati i kako izbjeći da budete meta njihovog ponašanja? Odgovore na ova pitanja dala je psihijatrica Renata Schoeman. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA I narcisi i psihopati će koristiti niz strategija kako bi napredovali u poslovnom svijetu. Ukoliko radite s nekim od njih, možda to i nećete shvatiti sve dok ne urade nešto lukavo da bi vas slomili, piše Health24.

Procenjuje se da jedan posto opće populacije ima psihopatske osobine, a ta brojka se povećava na četiri posto među poslovnim liderima. Izvršni direktori imaju najveću prevalencu psihopatskih osobina.

Psihijatrica Renata Schoeman kaže da često lideri, koji bi trebali biti vođe u akcijama neutraliziranja uvjeta na radnom mjestu koji dovode do stresa i izgaranja, nerijetko doprinose problemu, a ne rješenju.

“Ne govorimo o ‘teškom’ šefu ovdje, već o šefu koji je nasilnik, od kojih se mnogi mogu definirati kao korporativni psihopati”, kaže Schoeman.

Primarni psihopati

Primarni psihopati su bez emocija, bešćutni su, manipulativni, ne preuzimaju rizike i doživljavaju malo ili nimalo straha i anksioznosti. Također, ne osjećaju krivicu ili kajanje te imaju veoma jaku povezanost s antisocijalnim poremećajem ličnosti i narcističkim poremećajem ličnosti.

Ukoliko je ponašanje vašeg šefa ili kolege motivirano ličnom dobiti, a čini se da pokazuje nedostatak emocionalne osjetljivosti prema drugima, možda među sobom imate “klasičnog psihopatu”. Oni s ovim podtipom također su veoma inteligentni, što znači da izbjegavaju socijalno devijantnu oznaku i kanališu svoje manipulativno ponašanje društveno prihvatljivim načinima.

Sekundarni psihopati

Sekundarni psihopati su emocionalno nestabilni i, iako su njihove osobine više povezane s kriminalnim ponašanjem, ipak ćete ih vjerovatno naći na radnom mjestu. Oni su impulsivni, temperamentni, anksiozni, neprijateljski raspoloženi, a nerijetko i agresivni i samodestruktivni. Međutim, za razliku od primarnih psihopata, oni su dezorganizirani i povezani s rizičnim donošenjem odluka.

Oni imaju sposobnost da iskuse određeni stepen straha i kajanja i da budu efikasno empatični, ali zbog njihovih emocionalnih poremećaja, ove emocije se često prekrivaju njihovim neprijateljstvom i agresijom.

Temperamentni psihopati

Oni žude za uzbuđenjem i imaju nisku toleranciju za dosadu i privlače ih opasni sportovi i aktivnosti. Ovaj podtip psihopata je “vruće glave”, pretežno su muškarci i često su agresivni i nasilni, a nerijetko lete i u bijes.

Karizmatični psihopati

Da li je vaš šef ili kolega šarmantan i taj šarm koristi u svoju korist da bez napora manipulira drugima?

Pored svog šarma, karizmatični psihopati su neodoljivi patološki lažovi. Oni mogu odgovoriti ljude od gotovo svega. Prema Harvard Business Reviewu, glavni razlog njihovog šarma je što im on omogućava da prikriju svoje antisocijalne tendencije, omogućavajući im da se izvuku iz neugodnih situacija.

Egocentrično-impulsivni psihopati

Izbjegavaju pravila, manipuliraju i lažu radi stjecanja lične koristi, nisu u stanju da se posvete dugoročnim ciljevima i karakteriše ih makijavelistička egocentričnost – sve su to egocentrično-impulsivni psihopati.

Oni su narcisoidni i vide svijet kao neprijateljsko mjesto, a sebe kao nevine žrtve okolnosti, što također znači da imaju tendenciju da racionaliziraju svoje agresivno ponašanje i okrivljuju druge za vlastite probleme ili neuspjehe. Pokazalo se da postoji jaka veza između egocentrično-impulsivne psihopatije i graničnog poremećaja ličnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME