Najduža riječ na svijetu ima 175 slova

111
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najduža riječ na svijetu je grčka. Ima 175 slova i 78 slogova.

Ova riječ, naravno, nije u svakodnevnoj upotrebi. Teško je i pročitati je, a kamoli zapamtiti. Ako ste mislili da je riječ o nekoj savremenoj kovanici osmišljenoj da obori rekord – varate se.

Tvorac riječi koja drži Ginisov rekord je Aristofan, antički grčki komediograf iz petog vijeka prije nove ere. On je ovu riječ izmislio i upotrijebio u svojoj komediji Ženska skupština.

ČITAJ JOŠ:  Nepremostiva razlika dovela do rasprave: Džinovići se sukobili na javnom mjestu

To je naziv izmišljenog jela, koje je prava papazjanija od desetina sastojaka.

Riječ u originalu na grčkom ima 175 slova i 78 slogova i izgleda ovako:

λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων

Latinična transliteracija je čak i nešto duža, ima 183 slova.

Lopado­temaho­selaho­galeo­kranio­lipsano­drimipo­trimato­silfio­karavo­melito­katakehi­meno­kihl­epi­kosifo­fato­perister­alektrion­opto­kefalio­kiglo­pelio­lago­sireo­vafe­tragano­pterigon

Značenje riječi moglo bi se opisati kao “jelo sastavljeno od raznih vrsta poslastica, ribe, mesa, živine i sosova”.

U pitanju je frikase od najmanje 16 različitih sastojaka, i slatkih i kisjelih. Sadrži, između ostalog, parčiće raznih vrsta ribe, ajkule, raže, rakove, školjke, meso pijetla i goluba, med, začine, komorač, zečetinu, vino… da ne nabrajamo dalje.

ČITAJ JOŠ:  Zašto je potrebno ljubiti se češće?
GODISNJICA
MARKETING