Portal 072info

“Najsiromašniji predsjednik” se povukao iz politike i oduševio potezom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bivši predsjednik Urugvaja José Mujica, koji je zbog svog životnog stila prozvan najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, odbio je penziju na osnovu svog senatorskog staža, što je oduševilo južnoameričke medije i ljubitelje skromnog političara, piše BBC.

Mujica je u utorak dao ostavku na senatorskoj poziciji, koju je obavljao od 2015. godine, još otkako je završio njegov petogodišnji predsjednički mandat.Mujica (83), bivši gerilski vođa koji je više godina proveo u zatvoru, u oproštajnom pismu naveo je da se povlači iz ličnih razloga te objasnio da ne želi ostati u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je “umoran nakon dugog putovanja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Bivši urugvajski lider također se izvinio svim kolegama "koje je mogao povrijediti
 u žaru debate". Još 2013. godine morao se izviniti tadašnjoj 
predsjednici Argentine, Cristini Fernández de Kirchner, nakon što ju je 
nazvao "starom vješticom".

Njegovi komentari tada su snimljeni slučajno na konferenciji na kojoj nije shvatio da je uključen mikrofon. 2016. godine za predsjednika Venezuele, Nicolása Madura, rekao je da je “lud kao koza”.

Slavu je stekao davno jer je odbio život u predsjedničkoj palati tokom mandata, kao i zbog činjenice da je veći dio svoje plate redovino donirao. Kolege u Senatu poželjele su mu sve najbolje, ali neki kritičari na društvenim mrežama i dalje traže da se izvini za svoje akcije u vrijeme dok je bio član ljevičarske pobunjeničke grupe Tupamaros, u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME