Najsjevernija džamija na svijetu: Iftar iza ponoći, a post traje skoro 24 sata

U Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsjevernija džamija na svijetu uvrštena je Nurd Kamal u Noriljsku ( Norilsk), na poluotoku Tajmir, sjeveru sibirskog Krasnojarskog kraja.

Za sve muslimane ova džamija je posebno zanimljiva tokom mjeseca ramazana, jer osim svoje arhitektonske ljepote ima posebne vremenske odrednice u vezi sa ramazanskim postom. Naime, za vjernike u ovoj džamiji post traje ekstremno dugo, pa je tako sehur u 1.19 sati ujutro, dok se vjernici mogu iftariti tek u 00.57 sati, kada sunce zalazi.

Čak i to nije sve jer je takav post vjernicima u Noriljsku trajao samo do 19. maja, otkada dan u ovom mjestu traje 24 sata, zbog čega će vjernici morati da post prilagođavaju narednom gradu u kojem je moguće odredit vrijeme izlaska i zalaska sunca.

  • “>

Inače, građevina je podignuta prema jedinstvenom projektu arhitekte Eugena Solniškina. Zbog specifičnih klimatskih uvjeta koji vladaju na krajnjem sjeveru Rusije razlikuje se od tradicionalne arhitekture džamija.

Tako 30 metara visoka kula minareta, koja obično ima kružne temelje, u Noriljsku ima kvadratni oblik. Pri takvoj gradnji, naime, zidovi se manje zamrzavaju i bolje odolijevaju naletima vjetra.

Džamija ima dvije etaže pri čemu se donja koristi kao medresa. Džamija Nurd Kamal podignuta je sredstvima poduzetnika tatarskog porijekla Mithada Bikmejeva, koji je rođen u Noriljsku. Njemu džamija duguje i svoje neobično ime Nurd Kamal – u čast oca Mecene Nuritdina i njegove majke Gajnikamal.

Gradnja džamije počela je 1993. godine, a kada je pet godina kasnije – 19. septembra 1998. – organizirana ceremonija svečanog otvaranja, Noriljsk je bio na nogama. Prostor oko Nurd Kamala bio je prepun vjernika i znatiželjnika, iz Moskve je došla visoka državna delegacija, a molitvu je predvodio Talgat Tadzhuddin, tadašnji vrhovni muftija Rusije.

  • “> Avaz.ba

Prethodni članakDirektiva EU: Bez pristanka djeteta, roditelji neće moći vidjeti ocjene u dnevniku
Sljedeći članakZa opće izbore u BiH prijavile se 72 stranke i 39 nezavisnih kandidata