Portal 072info

Najteža godina za preduzeće Metalno Zenica

Za nekadašnji prepoznatljiv brend bh metalne industrije, zeničko preduzeće „Metalno“, koje je privatizovano 2004. godine, ova godina će biti jedna od najtežih.

Posla nema, radnici platu nisu dobili 8 mjeseci, a iza Nove godine upitno je ovjeravanje zdravstvenih knjižica zbog kašnjenja u izmirivanju doprinosa.

Više godina nije uplaćivan ni doprinos za PIO.

Od ne tako davno 400 uposlenih, u preduzeću je ostalo manje od polovine radnika.

Osmi dan veća grupa radnika protestvuje na parkingu ispred upravne zgrade Preduzeća, tražeći pomoć odgovornih u vlasti na višim nivoima.

Radnici ukazuju da organi Uprave u preduzeću, direktor i Nadzorni odbor ne čine ništa da se stanje popravi.

Kako kažu, iznova će na protestno okupljanje ispred zgrade kantonalne vlade ukoliko ne uspiju razgovori premijera sa članovima Nadzornog odbora, na kojim insistiraju radnici Metalnog.

S druge strane, direktor Uprave Društva, Semiz Šišić u izjavi za RTV Zenica ističe da radnici traže pare za ono što nisu zaradili.

– Za cijelu ovu godinu napravili su realizacije kao za jedan mjesec prošle godine, ukazao je Šišić, naglasivši da su ugovoreni višemilionski poslovi, među ostalim i 8 hiljada tona za Kazahstan, ali šta to vrijedi kada se ovako radi.

– Metalno najvjerovatnije više nikada neće imati više stotina zaposlenih, radije ćemo angažovati kooperante, zaključio je direktor Šišić.

RTVZE.BA

Podijelite članak