NAJVIŠE POLOVNIH: Povećan broj registrovanih vozila u BiH za 22,4 posto

Podijelite vijest

Broj prvi put registrovanih vozila u BiH u 2013. godini bio je veći za čak 22,4 posto u odnosu na 2012. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ukupan broj registrovanih vozila u BiH za 2013. godinu, saopćili su iz ove agencije, iznosio je 785.890 cestovanih motornih vozila, što je za 0,8 posto više nego u 2012. godini.

Oko 85 posto ovih vozila odnosi se na putnička vozila, 9 posto na teretna a 6 posto na sve ostale kategorije vozila. Od ukupnog broja registrovanih vozila u BiH u 2013. godini, 9,5 posto se odnosi na prvi put registorvana vozila u našoj zemlji.

Almasa Smailagić iz autokuće „Berlijeta“ iz Visokog objasnila je za Patriu da je rezultat povećanja prvi put registrovanih vozila u našoj zemlji zabilježen zbog povećanja uvoza polovnih automobila u BiH, a da nije riječ o povećanju prodaje novih vozila.

– Prošle godine smo imali pad i do 40 posto kada je riječ o prodaji novih vozila u BiH, izuzev nekoliko brendova koji su možda održali prodaju ili zabilježili blagi porast – objasnila je Smailagić. Dodaje da građani u BiH prave grešku kada je u pitanju kupovina vozila.

– Cijena novih vozila je znatno pala. Zbog toga, kada se građani odlučite za vozilo izdvojiti recimo 15.000 KM, mnogo je bolje za taj novac kupiti novo vozilo slabijeg brenda, na koje kupac ima minimalno dvije godine garancije, nego za taj novac kupiti polovno vozilo nekog poznatijeg brenda – objašnjava Smailović, piše Patria.

Ona dodaje da je u prva tri mjeseca ove godine prodaja novih vozila u BiH blago porasla u odnosu na isti period prošle godine, što se može tumačiti i kao oporavak bh. ekonomije i stabilniju finansijsku sutuaciju građana BiH.

Nap.ba