Portal 072info

NAJZDRAVIJA FIZIČKA AKTIVNOST: Plivanje podmlađuje cijelo tijelo

Nema boljeg načina za održavanje kondicije i pravilan razvoj svih mišića i zglobova od plivanja. Blagotvorno djeluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća, ali pomaže i pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih oboljenja. Zbog toga se preporučuje svima bez obzira na spol i godine.

Plivanje usporava proces starenja

Mišići plivača su jaki, ali su i veoma elastični i nježniji od mišića drugih sportista – fudbalera, košarkaša, tenisera. Plivanjem se aktivira muskulatura cijelog tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjica i noge, stječe se dobra kondicija i izdržljivost i usporava se proces starenja.

Osim što produžava mladost, plivanje je jedan od najefikasnijih načina da utrošite suvišne kalorija. Proces mršavljenja ubrzat ćete ako 30 minuta aktivno plivate slobodnim stilom. To će sagorjeti čak 350 kalorija.

Horizontalna pozicija tijela omogućava lakši rad kardiovaskularnog sistema, voda blagotvorno djeluje na organizam, vježbanje u vodi iziskuje manje napora, angažira cijelo tijelo, a pogodno djeluje u toku oporavka kod osoba sa povredama nogu, oštećenja zglobova.

Avaz.ba

Podijelite članak