Nakon pečaćenja Tucakovića džamije: Na mještane Rabrana kod Neuma ne prestaju pritisci

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uprkos kiši koja je je prije dva dana, na Dan nezavisnosti BiH, u cijeloj Hercegovini neumorno padala, u Rabranima, malom selu, duboko u zaleđu Neuma i Stoca, bilo je živo.

U žiži javnosti

Kao i za svaki drugi praznik, na svoju rodnu grudu dođu i oni kojima su kao adrese stanovanja upisane neke druge, od Mostara do Sarajeva.

Zbog poteza općinskih vlasti Neuma, kojem pripadaju, iako su više naslonjeni na Stolac, a čija je građevinska inspekcija nedavno zabranila radove na adaptaciji njihove mjesne Tucakovića džamije, dospjeli su u žižu javnosti cijele BiH, ali i šire. Sada se na njih, kako su nam ispričali, vrše pritisci druge vrste. Praktično, kako nam je rekao Ramiz Tucaković, isljeđuje ih se.

– Prošlog petka je policija došla tačno 15 minuta pred džumu. Bili su uljudni, rekli su da su došli uzeti izjave od mještana, zbog, kako su objasnili, povrede službenog pečata, ali smo im kazali da se mogu vratiti nakon što klanjamo džumu. Tako je i bilo. Išli su od kuće do kuće. Otkako je Tucakovića ovdje, a tu smo više od 400 godina, bila je i džamija. Ne znam kako nazvati sve ovo što nam rade nego diskriminacija – kazao nam je Ramiz Tucaković.

Ramiz Tucaković - Avaz
Ramiz Tucaković: Čemu sve ovo. M. Smajkić

Almir Tucaković objašnjava da su uredno u nekoliko navrata podnosili zahtjev, ali svaki put su, tvrdi, nailazili na opstrukcije i razna čudna objašnjenja.

Skromne dimenzije

– Stalno su odugovlačili – te nepotpun zahtjev, te preuranjen zahtjev, ovo-ono, a mi smo se pred našim gostima koji bi iz Neuma tokom ljeta dolazili na molitvu sramotili – ispričao nam je Almir Tucaković.

Slično nam je kazao i Ejub Tucaković, naglašavajući kako mu nije jasno kome smeta obnova džamije. Osvrćući se na izjave neumskog načelnika Dragana Jurkovića, koji je rekao da je dio radova izvođen na državnom zemljištu, Ejub kaže da je geometar na licu mjesta utvrdio stanje.

Ovo je neprihvatljivo

Muftija mostarski Salem ef. Dedović ocijenio je da je neprihvatljivo to što provodi općinska administracija u posljednje vrijeme.

– I ovdje nadležna vlast nema pravo ovo raditi ljudima. Jer u ovom trenutku ona nije riješila problem, pitanje, zahtjev i ne može sada doći da naše ljude ispituje i da traži izjašnjenja. Bili smo dovoljno strpljivi i poštovali nadležne procedure, dakle, sve ono što je trebalo je ispoštovano, ali nije s druge strane. Zato ovdje dižem svoj glas – potcrtao je ef. Dedović.

Avaz