Portal 072info

NAKON POPLAVA Stanovnici Željeznog Polja uskoro u novim domovima

Foto: Armin Durgut/Nap

Željezno Polje je u maju 2014. godine tokom katastrofalnih 2014. pretrpjelo veliku štetu. 82 stambena objekta su totalno oštećena. 77 objekata je obnovljeno, neki su dobili nove objekte, a neki novac za gradnju, a preostalih pet će se uskoro riješiti, piše novinska agencija Patria.

U Žepačkom naselju Donja Golubinja pravi se 25 objekata tj. 32 stambene jedinice za vlasnike čije se kuće nalaze u tvz. ugroženim zonama, odnosno u neposrednoj blizini klizišta. Ove kuće imaju neznatna oštećenja ali je potrebna sanacija klizišta, koja košta mnogo više nego izmještanje ovih stanovnika.

Predaja ključeva je planirana krajem novembra 2015. što znači da će stanovnici Željeznog Polja zimu dočekati u novim kućama. Osim ovoga, urađeno je mnogo toga na izgradnji nove infrastrukture.

– Urađeno je puno toga, rađeno je na sanaciji putne infrastrukture, izgradnji obaloutvrda i čišćenju korita riječnih tokova. Također, u tijeku je izgradnja dva velika mosta. Sanirani su svi objekti koji su poplavljeni ili su imali manja oštećenja od klizišta – kazala je Brigita Lovrić, pomoćnica načelnika Općine Žepče u Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Karitas Švicarske je izgradio 30 stambenih objekata sa 40 stambenih jedinica u općini Žepče, od toga 25 objekata sa 32 stambene jedinice na lokaciji u Donjoj Golubinji, koju je osigurala Općina Žepče, iznos od 1.100.000,00 KM. Ostali objekti su na drugim pojedinačnim lokacijama.

Catholic Relief  Services – CRS je na lokaciji novog naselja u D.Golubinji sudjelovao s financiranjem  izrade glavnog projekta infrastrukture i izgradnjom infrastrukture (vodovod i kanalizacija) u samom naselju, iznos od 430.000,00  KM.

Također, Fond za pomoć nastradalim od elementarne nepogode na teritoriji FBiH sudjeluje u projektu Povećanje postojećeg kapaciteta vodovoda u Donjoj Golubinjoj, u iznosu od 100.000 KM.

– Ovisno od pristizanja donacija, a i sopstvenih sredstava, općina će nastaviti kontinuirano ulaganje u saniranje posljedica prirodne nesreće – zaključila je Lovrić.

Podijelite članak