Portal 072info

Nakon problema na autoputu: Uprava RMU Kakanj tek sada prihvatila pomoć Civilne zaštite

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je voda iz rijeke Ribnice, koja je u subotu poplavila autoput i regionalnu cestu i blokirala saobraćaj, preusmjerena ispod ovih saobraćajnica, situacija na terenu je za sada stabilna i promet se odvija normalno, kazao nam je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

– Za sada voda otječe bez problema. Zemlja je “mirna”, odnsono nisu uočena nova pomjeranja tla. Za protekla 24 sata voda u jezeru, koje se zbog klizišta formiralo na mjestu odlaganja jalovine iz RMU Kakanj, je opala za nekih pola metra. S obzirom da je jezero duboko 10 metara, trebat će mu oko 20 dana da u potpunosti istekne u rijeku Bosnu. Međutim, upravba RMU Kakanj tek sada je od Civilne zaštite zatražila pomoć, odnosno pumpe, kako bi se što prije ispraznilo jezero – dodao je Solak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što je poznato, zbog klizišta na mjestu gdje se iz RMU Kakanj odlaže otpadni materijal, formirano je akumulaciono jezero. Zapravo, u RMU Kakanj su namjeravali izmjestiti tok rijeke Ribnice i njenom koritu odlagati jalovinu.

Međutim, priroda je bila brža. Tlo se pokrenulo i formirano je jezero koje se punilo sedam dana. Na kraju je voda sebi probila put, pravo preko autoputa i regionalne ceste. Zbog toga je u subotu nekoliko sati bio blokiran saobraćaj ovim pravcima, sve dok voda nije skrenuta prema Bosni, a saobraćjanice očišćene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)