Portal 072info

Nakon problema na autoputu: Uprava RMU Kakanj tek sada prihvatila pomoć Civilne zaštite

Nakon što je voda iz rijeke Ribnice, koja je u subotu poplavila autoput i regionalnu cestu i blokirala saobraćaj, preusmjerena ispod ovih saobraćajnica, situacija na terenu je za sada stabilna i promet se odvija normalno, kazao nam je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

– Za sada voda otječe bez problema. Zemlja je “mirna”, odnsono nisu uočena nova pomjeranja tla. Za protekla 24 sata voda u jezeru, koje se zbog klizišta formiralo na mjestu odlaganja jalovine iz RMU Kakanj, je opala za nekih pola metra. S obzirom da je jezero duboko 10 metara, trebat će mu oko 20 dana da u potpunosti istekne u rijeku Bosnu. Međutim, upravba RMU Kakanj tek sada je od Civilne zaštite zatražila pomoć, odnosno pumpe, kako bi se što prije ispraznilo jezero – dodao je Solak.

Kao što je poznato, zbog klizišta na mjestu gdje se iz RMU Kakanj odlaže otpadni materijal, formirano je akumulaciono jezero. Zapravo, u RMU Kakanj su namjeravali izmjestiti tok rijeke Ribnice i njenom koritu odlagati jalovinu.

Međutim, priroda je bila brža. Tlo se pokrenulo i formirano je jezero koje se punilo sedam dana. Na kraju je voda sebi probila put, pravo preko autoputa i regionalne ceste. Zbog toga je u subotu nekoliko sati bio blokiran saobraćaj ovim pravcima, sve dok voda nije skrenuta prema Bosni, a saobraćjanice očišćene.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box