Nakon sastanka Schmidta i Vučića, Dodik poručio: Volio bih da se nije desio

Screenshot 1 36
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) izjavio je kako bi volio da se nije dogodio sastanak Christiana Schmidta i Aleksandra Vučića u Beogradu, ali da će provjeriti u kojem svojstvu je predsjednik Srbije primio visokog predstavnika.

Kaže da ne želi da pravdava sastanak Aleksandra Vučića i Christiana Schmidta.

“Ali volio bi da se nije desio, jer će proizvesti spekulacije”, dodao je Dodik u intervjuu za politički magazin Pečat.

Iako kaže da ne zna u kojem svojstvu je Schmidt doputovao u Beograd svima je kristalno jasno da je bio u funkcijiu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kako je i saopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, ali i OHR-a.

“Јoš uvijek ne znam u kom svojstvu je Vučić primio Schmidta. Јa hoću samo nedvosmisleno da kažem, da Schmidt može da bude gdje god hoće primljen i u kom god svojstvu hoće, ali kada se vrati u BiH, taj isti Schmidt nije visoki predstavnik i to tako ostaje. Sasvim je uredu da se razgovara, ali mi u BiH ne možemo da razgovaramo, jer time manifestujemo novu priču”, rekao je Dodik.

Uvjeren je da je taj sastanak bio iz najbolje namjere.

“Vučić je veoma principijelan i sigurno će im reći da smo mi za Dejtonski sporazum, da smo za teritorijalni integritet BiH. Mi smo za to da se narodi dogovaraju, a ne da se vrše međunarodne intervencije. Bio ja tamo ili ne, uvjeren san da je to tako”, istakao je Dodik.

Smatra da je Schmidt taj koji bi mogao taj sastanak da zloupotrebi i da ga koristi u neku vrstu priče.

Dodik ističe da je čuo da opozicija u Republici Srpskoj govori o tome kako neko treba da se sretne i poručuje im da on ne upravlja opozicijom, ali da i ona neće upravljati vlastima.

“Ovdje su vlasti u funkciji Republike Srpske, a opozicija je svojim politikama probosanska priča”, rekao je Dodik i ponovio: “Gospodine Schmidt, niste visoki predstavnik”.

Saopćenje na zvaničnoj stranici predsjednika Srbije
Saopćenje na zvaničnoj stranici predsjednika Srbije

Treba istaći da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas i zvanično primio visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, što je i saopćeno iz Ureda predsjednika Republike Srbije u najavi sastanka i nakon njihovog susreta u Beogradu.