Nakon sedam godina uređuje se turistički sektor u Zeničko-dobojskom kantonu

Screenshot 7 13

Skupština Zeničko-dobojskog kantona nedavno je prihvatila Nacrt zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona, koji je upućen u javnu raspravu, nakon čega bi konačno nakon sedam godina ovaj kanton ponovo trebao imati uređen turistički sektor.

Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH je prestao važiti 2015. godine, tako da predmetna oblast turizma, koja reguliše rad turističke zajednice i promociju turizma, trenutno nije uređena drugim propisima, a turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona je ugašena.

Iz navedenih razloga, kao i tendencije donošenja novih propisa u pojedinim kantonima, za oblast turističke djelatnosti kojim se drugačije ili detaljnije uređuju i pitanja pružanja usluga u turizmu općenito, kao i potrebe definisanja i uređenja novih pitanja koja postojećim Zakonom o turističkoj djelatnosti nisu obuhvaćena, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona je pripremilo tekst Nacrta zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Nacrt zakona objedinjuje i uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica, odnosno, njim se jedinstveno za područje ZDK uređuju planiranje i razvoj turizma, uslovi i način obavljanja djelatnosti i turistički subjekti, agencije, vodiči, pratioci, animatori, usluge, promocija i samo unapređenje. Zakonom će biti uređena i boravišna taksa, kao i inspekcijski nadzor te druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da usvojeni Nacrt zakona o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike – pravne i fizičke osobe.

“Predloženo zakonsko rješenje znatno će doprinijeti unapređenju i bržem razvoju turizma, kroz podizanje ukupne turističke ponude Kantona, te aktivnijem učestvovanju Kantona u razvoju turističke djelatnosti, kvalitetnijem finansijskom nadzoru, povećanju učinkovitosti sistema, boljoj koordinaciji, svrsihodnijem trošenju sredstava, zakonitosti rada turističkih subjekata, promociji turističkog proizvoda i povećanju stručnosti zaposlenih u oblasti turizma, a u konačnici kvalitetnijem turističkom proizvodu”, rekao je ministar Jelić.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakOleksandr Hrihorijev iz Harkova: Probudile su nas eksplozije, strašno je 
Sljedeći članakZabio gol u Ligi prvaka pa skinuo dres i ljubio grb Ukrajine, hoće li ga UEFA kazniti?