Nakon šest godina borbe, Mahir Pezić dokazao da je konkurs za prijem policajaca proveden (ne)zakonito

Nakon šest godina borbe, Mahir Pezić dokazao da je konkurs za prijem policajaca proveden (ne)zakonito

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su listu onih koji su zadovoljili zakonom propisane kriterije. Imena primljenih kandidata bila su objavljena u šiframa, tako da se „navodno“ nije znalo ko je konkurisao i ko je za koga lobirao iako se i prije same konkursne procedure znalo ko će obući uniformu policajca.

Kalesijac Mahir Pezić koji je zadovoljio sve kriterije i prošao sve testove spreme „završio“ je na 64 mjestu sa 53 boda. Odmah po prijemu rješenja da nije primljen kao policajac u Ministarstvo unutrašnjih poslova, putem advokata Nurije Fazlića uputio je tužbu.

Nakon šest godina pravne borbe, Mahir Pezić je pobijedio Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje je u toku sudskog procesa dokazao da konkurs nije proveden u skladu sa zakonom. Naime, komisija koja je vršila bodovanje kandidata nije uvažila i provela Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica čime je Pezić oštećen. Apsurdno je to da su branioci Ministarstva tvrdili da Mahir Pezić nikako nije konkurisao iako je imao sve materijalne dokaze od predaje dokumentacije, do testova i zapisnika o fizičkoj spremi.

Prema presudi Općinskog suda u Tuzli stoji da Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nije ispoštovalo proceduru bodovanja šehidske populacije kako to predviđa Pravilnik o jedinstvenim kriterijima i pravima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama TK.

Da je Mahir Pezić tada bodovan u skladu sa zakonskim odredbama, sada bi imao preko šest godina radnog staža u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

O ovom slučaju pitali smo i nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, direktno ministra Hajrudina Mehanovića kao i direktora Uprave policije Dževada Kormana koji je bio svjedok u navedenom slučaju protiv tužitelja Mahira Pezića tvrdeći tada da je sve urađeno u skladu sa zakonom iako je sud kasnije rekao sasvim suprotno.

Postavlja se pitanje ko će i kako namiriti štetu Mahiru Peziću i da li će šezdeset policajaca koji su tada primljeni morati na evidenciju Zavoda za zapošljavanje“ jer je sud rekao da Javni poziv ili konkurs nije proveden u skladu sa zakonom?

Infoplus

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE