5 14
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 14, 2021 @ 18:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U okviru državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenici je u toku obnova 55 porušenih i devastiranih kuća. 

NER FIT

Ovim projektom obuhvaćena je i kuća Bahrudina Jelkića (66), koji je na obnovu čekao punih 14 godina.

Poplavile prostorije

Kada je početkom ove godine potpisao ugovor o donaciji i kada su ljetos majstori počeli s radovima, Jelkićevoj sreći nije bilo kraja. Međutim, sreća nije trajala dugo. Majstori su kuću otkrili kada je kiša padala te zbog padavina nisu radili nekoliko dana, usto, poplavili su potkrovlje i sprat.

– Izvođač radova „Inženjering“ iz Zavidovića je nakon prestanka padavina obnovio krov, postavio stiropor, izlio estrih, ugradio vanjsku stolariju i prije dva mjeseca napustio radove, uz obrazloženje da nema radne snage – jada se Jelkić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Čekajući obnovu kuće, Jelkić se privremeno smjestio u neuvjetne prostorije bratove kuće i brine se kako će zimu provesti bez vode, dijela stolarije, kupatila i struje.

On se pita kakva je to firma koja na jedno gradilište rasporedi samo dvojicu radnika te zašto su započeli radove na nekoliko kuća, a nisu završili ni one koje su ranije počeli. Kaže da sličnih problema imaju mnogi vlasnici kuća kojima radove izvodi „Inženjering“ iz Zavidovića.

Radna snaga

Kontaktirali smo i ovu firmu.

– Razlozi obustavljanja radova na kući Bahrudina Jelkića su sušenje započetih radova, veliki broj oboljelih radnika od koronavirusa te nedostatak radne snage, što je najveći problem građevinske industrije u našoj zemlji – kaže vlasnik i direktor firme „Inženjering“ Ernest Dželmić, dodajući da će svi započeti objekti u Srebrenici biti završeni do kraja januara iduće godine, kako je ugovorom i definirano.

Tvrdi da će radovi na kući Jelkića biti nastavljeni u narednih nekoliko dana te da će biti završeni u što kraćem roku, jer je on trenutno smješten u neuvjetnim prostorijama.

Dvojica radnika

Kako je pojasnio Dželmić, kada su u pitanju unutrašnji radovi, na objekte budu raspoređena po dvojica radnika.

– Kada se rade krovna konstrukcija, ploče i veći radovi na tim poslovima, rasporedimo više radnika – navodi Dželmić.

LIDER