Nakon što je Ambasada SAD objavila podatke koliko ulaže u RS javio se Dodik: Bolje da nisu ništa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što je Ambasada SAD u BiH za Raport procijenili da su u RS uložili oko 638 miliona dolara, reagirao je i Milorad Dodik.

Naime, Raport je tražio od Ambasade podatke o tome koliko projekata finansiraju trenutno i koliko su do sada uložili u RS.

U odgovoru su naveli da su aktivni projekti vrijedni 11 miliona dolara, dok su od 1995. godine uložili 638 miliona dolara, od ukuno oko 2 milijarde koje su stigle u BiH.

Povod je bio taj što je Vlada RS prekinula saradnju sa Ambasadom SAD i Velike Britanije jer navodno rade protiv interesa RS.

Inače, SAD su najavile da neće davati podršku vlastima koje koriste autoritarne politike nad narodom, što vjerovatno podrazumjeva da neće nastaviti finansirati razne projekte u RS.

“Ambasada SAD u Sarajevu bi mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023. Sasvim sigurno da višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu”, kaže Dodik.

Kaže da bi bili zahvalniji da nisu uložili ni dolar, ali da su bili politički korektni.

“Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH. Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Da li su to procijenili na 638 miliona dolara?”, kazao je Dodik.