Portal 072info

Nakon stravične nesreće u kojoj su stradale majka i kćerka: Školska klupa poginule djevojčice ostala prazna

Mještani Gradačca i Vučkovca u šoku su nakon teške nesreće u kojoj su u Opel Caddetu poginule učenica devetog razreda Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama Irmela Kurbašić (15) i njena majka Ajša (38).

Tuga i bol

Učenica i njena majka poginule su u sudaru s kamionom Mercedes firme “Papago” iz Lukavca, za čijim je upravljačem bio A. H. (31). U nesreći su teške povrede zadobile Sanela Džafić (25) iz Gračanice i njena trogodišnja kćerka A. Dž. te kćerka nastradale Ajše Minela Kurbašić (18) i Elvis Đonlić (25) iz Vučkovaca.

majka-i-sestre

Majka i sestre stradale Ajše Kurbašić

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je kuću stradale Ajše i njene kćerke Irmele u Vučkovcima, u kojoj su se okupile brojne komšinice kako bi podijelile tugu s njihovim najbližima. Nakon što se rastala od muža, Ajša je posljednjih godina živjela u kući svoje majke Hatije. Bila je, kažu njene komšinice, izuzetno vrijedna žena i veliki borac, a od skromne zarade u jednoj trgovačkoj firmi uspijevala je da svojim kćerkama osigura sve što im je potrebno.

Kobne večeri, krenule su u Gradačac, gdje je Irmela trebala učestvovati u defileu i proslavi maturske večeri. Nažalost, samo pet kilometara od kuće na putu prema Gradačcu dogodila se stravična nesreća u kojoj su izgubljena dva života.

Majka i nana stradalih Ajše i Irmele od prevelikog šoka nije bila u stanju govoriti za naš list. U velikom šoku su bile i Ajšine sestre Nusreta, Muhiba, Senada, Suada i Bajrama. One su nam ispričale da se Irmela izuzetno radovala maturi i da je živjela za taj dan. Bila je odlična učenica i planirala je da se upiše u Medicinsku školu.

u-kuci-zalosti

Brojne komšinice došle da podijele tugu i bol

Tragična vijest

Velika tuga prisutna je i u OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama, u kojoj je Irmela završavala deveti razred. Direktorica ove ustanove Rabija Sadiković rekla nam je da su u prostorijama škole jučer ujutro vladali muk i tišina. Zbog prevelikog šoka među učenicima i nastavnicima, jučer nije bilo nastave. U učionici IX-1 razreda u trećoj klupi, umjesto uvijek vesele i nasmijane Irmele, bili su njena fotografija, cvijeće i knjiga žalosti.

Vijest o tragediji učenike i njihove roditelje zatekla je u srijedu u restoranu “Kondor” kod Gradačca, gdje se trebala održati maturska večer.

– Bio je to preveliki šok za stotinjak učenika, njihove roditelje i nastavnike. Umjesto Irmelinog dolaska na matursko slavlje, stigla je vijest o tragičnoj nesreći. Zavladali su tuga i nevjerica, a umjesto igre i pjesme učenika, čuli su se samo jecaji. Nakon pola sata, razišli smo se kućama, a roditelji su donijeli odluku da se sredstva koja su trebala biti uplaćena vlasniku restorana za matursko slavlje, poklone porodici stradale Irmele – kaže direktorica Sadiković.

rabija-sadikovic

Sadiković: Jučer nije bilo nastave

Škola uručila novčanu pomoć

Delegacija menadžmenta i nastavnika Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama jučer je posjetila porodicu stradalih Ajše i Irmele i uručila im novčanu pomoć u iznosu od 1.000 maraka. Dženaza Ajši i Irmeli obavit će se danas u popodnevnim satima na mjesnom mezarju u Vučkovcima.

lice-mjesta-1

Stravičan prizor na mjestu događaja

Trogodišnjakinji život ugrožen

Nakon što im je ukazana pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Gradačac, povrijeđeni su prevezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla, čiji su ljekari kod trogodišnje A. Dž. konstatirali teške tjelesne povrede, dok su ostali putnici prošli s lakšim tjelesnim povredama.

Prema informacijama koje smo dobili od Eldara Šehića iz Službe za komunikacije UKC-a Tuzla, trogodišnjakinja je zadobila višestruke povrede i smještena je u Jedinici intenzivnog liječenja. U toku dana bit će podvrgnuta operativnom zahvatu, u kojem će, zbog višestrukih povreda, učestvovati više ljekarskih timova.

– Njeno zdravstveno stanje je izuzetno teško i životno je ugrožena tako da su sve prognoze o ishodu liječenja za sada veoma neizvjesne – saopćeno nam je iz UKC-a Tuzla.
Avaz.ba

Podijelite članak