Portal 072info

Nakon terorističkih napada u Parizu dva miliona turista manje

Nakon terorističkih napada u novembru prošle godine u Parizu je smanjen broj stranih turista za 1,8 miliona osoba, potvrdio je predsjednik Regionalnog turističkog odbora Paris Ile-de-France Frederic Valletoux, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, u periodu januar-oktobar ove godine u odnosu na isti period prošle godine grad ljubavi posjetilo 1,8 miliona manje turista. Valletoux je naglasio da je glavni grad Francuske prošle godine posjetilo 47 miliona osoba te da je taj broj ove godine smanjen za 8,1 posto. Posebno je istakao smanjen broj turista iz Japana i Kine, ali i Njemačke. Valletoux je kazao da je smanjenje broja stranih turista dovelo do gubitka od oko milijardu eura, a ako ovaj trend bude nastavljen finansijski gubitak bi mogao doći i do 1,5 milijarde eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Premijer Manuel Valls će u ponedjeljak održati i sastanak u vezi sa krizom u sektoru turizma ali i mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se ovaj grad vratio u prvobitno stanje.

U novembru prošle godine u Parizu je izvedeno nekoliko terorističkih napada u kojima je život izgubilo 130 osoba. Nakon toga je u zemlji proglašeno vanredno stanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME