Namame nas, uzmu pare, a robu nikad ne dobijemo

Namame nas, uzmu pare, a robu nikad ne dobijemo

Sve je više prevarenih građana koji pokušavaju kupiti nešto putem interneta. Prevaranti uglavnom koriste društvene mreže, na kojima je trenutno prava poplava stranica na kojima se prodaje odjeća, obuća, nakit, uz izuzetno povoljne cijene.

Kada mušterija naruči i plati taj proizvod, na adresu joj stigne neki drugi artikl, a mnogi nikad i ne dočekaju pošiljku.

Uzaludni pozivi

Tako je na prevaranta iz Zagreba koji prodaje haljine i dječiju garderobu upozorila i Sanela iz Doboja. Ona nam je kazala da je prije dva mjeseca stupila u kontakt s prodavačem, a kada joj je kazao da prvo treba uplatiti novac na račun, posumnjala je u prevaru.

– Iako sam sumnjala, uplatila sam 60 maraka. Haljina je trebala stići za sedam dana, a kada se to nije desilo, zvala sam kupca, ali mi se više nije javio. Broj mi je blokirao. Nikome se ne mogu žaliti – kazala nam je Sanela.

Bez žalbi

Na ovakve i slične prevare često upozoravaju i u udruženjima za zaštitu potrošača.

– Žalbe potrošača putem interneta uglavnom se odnose na kupovinu odjeće i obuće, koja nije onakva kakvu su poručili. Ali, prevareni građani nikome se ne mogu žaliti, jer ne kupuju od registriranih firmi – upozoravaju potrošače.

Facebook ima “Crnu listu”

Da bi ukazala na takvu praksu, na Facebooku je formirana grupa koja okuplja prevarene građane BiH, ali i ostalih zemalja u regionu. Djeluje pod imenom „Crna lista Facebook prevaranata“.

Članovi ove grupe upozoravaju na prevarante koji im uredno uzmu novac, a potom ih, u pravilu, blokiraju.  

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE