hljeb
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 15:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Kroz mnoge studije dokazano je da ishrana može negativno utjecati na zdravlje, pa samim tim i na hormone, kako kod žena tako i kod muškaraca. Neke od namirnica unose se svakodnevno, a ako se s njima pretjera, onda može doći do disbalansa hormona.

NER FIT

Soja – Iako je zdrava namirnica, u prevelikim količinama soja može da šteti estrogenu tako što blokira njegovo vezivanja za receptore. Također nepovoljno može utjecati i na druge hormone, posebno na testosteron zbog povišenog nivoa estrogena. Uz prekomjernu upotrebu soje, dolazi do inhibicije štitne žlijezde. Soja je jedna od najčešće genetski modificiranih usjeva jer sadrži pesticide koji su nepovoljni po tijelo, te se sa njenom konzumacijom mora voditi računa.

Bijeli hljeb – Pored toga što sadrži gluten, bijelo brašno i ugljikohidrati kojih ima u hljebu dovode do gojaznosti, a samim tim i do disbalansa hormona, što, također, nepovoljno utječe na funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde.

Bijeli šećer – Prekomjerno unošenje bijelog šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, ali i do hormonske neravnoteže.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER