Portal 072info

Namirnice uz koje ćete se dugo osjećati sitima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svježi proizvodi jesu zdravi, ali niko ne želi biti gladan sat nakon što ih pojede. No, neke vrste voća i povrća držat će vas sitima satima nakon što ih pojedete. Uz njih ćete postići i svoje ciljeve ako želite smršavjeti.

Izvor energije

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Artičoka – Bogata je vlaknima, korisna za regulaciju nivoa holesterola, za zdravlje jetre i odlična je, općenito, za detoks organizma pa time i za mršavljenje. Za artičoku je karakterističan cinarin, snažan antioksidans koji sprečava aterosklerozu.

Banane – Ako se osjećate umorno i treba vam energije, one su odličan izvor energije i potrebnih vitamina. Istraživanja su pokazala da su banane jednako dobre za vraćanje energije sportistima kao i energetska pića, s dodatkom kalija i vitamina B6. Kad se na njima tek počnu pojavljivati tačkice, tada su najbogatije antioksidansima i mineralima.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Jabuke – Bogate su vlaknima i vodom pa povećava osjećaj sitosti, a veći dio vlakana nalazi se u kori pa jabuke nije dobro guliti. Ova voćka sadrži pektin, topljiva vlakna za koja su istraživanja pokazala da zadovoljavaju glad, smanjuju holesterol i šećer u krvi.

Karfiol – Dobar je izvor vitamina C, K i folata, kao i vlaknima koja usporavaju probavu i produžavaju osjećaj sitosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Bobičasto voće – Bogato je fitokemikalijama i antioksidansima, koji sprečavaju upale na ćelijskom nivou. Istraživanja pokazuju da sprečavaju pretilost i kardiovaskularne bolesti, jer su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, zahvaljujući kojima će se čovjek osjećati zdravo i sito.

Malo kalorija

Mrkva – Zasitna je, slatka, a nema mnogo šećera. Ima malo kalorija, a može se dodati u brojne recepte.

Avokado – Avokado najbrže zadovoljava glad i potiče najduži osjećaj sitosti od svog voća i povrća. Veoma je kaloričan, ali su u pitanju zdrave kalorije, zahvaljujući kojima se tijelo osjeća sito i dobiva sve potrebne masti. Zamjena zasićenih masti nezasićenima, kojih je avokado pun, povećava osjećaj sitosti, a može sniziti i nivo holesterola.

Zdrave hurme

Sadrže mnogo šećera, a s njim i kalorija, ali su bogate vlaknima. Hurme su zdrava zamjena za šećer u mnogim kolačima, što produžava osjećaj sitosti, koji je veoma kratkog vijeka kad se konzumira rafinirani šećer.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prokulice pune vlakana

Prokulice su, poput karfiola, pune vlakana, smanjuju razinu holesterola i potiču duži osjećaj sitosti kod čovjeka. Pune su antioksidansa, a istraživanje provedeno na Univerzitetu Južne Dakote pokazalo je da mogu ublažiti upalne bolesti crijeva.

Ne zaboravite lubenicu

Sva tečnost iz lubenice daje vam osjećaj da ste puni i siti. Lubenica sadrži više od 94 posto vode. Tečnost potiče osjećaj sitosti bez dodatnih kalorija. Osim toga, ima i druge zdravstvene prednosti – odličan je izvor vitamina A i C te kalija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krompir

Mnogi za krompir misle da deblja, a zapravo je pun vlakana i, pripremljen bez dodataka poput vrhnja, sira ili soli, može pridodati osjećaju sitosti i zadovoljstva. Sadrži mnogo ugljikohidrata, ali nema mnogo kalorija i uopće masti. Pokazali su da su ljudi koji su bili na dijeti, a normalno jeli krompir (bez dodataka), i dalje gubili na kilaži.

Mahunarke

Kombinacija bjelančevina i vlakana u mahunarkama čini ih jednim od najzasitnijih vrsta povrća. Jedno istraživanje pokazalo je da mahunarke pomažu ljudima u gubitku suvišnih kilograma, a prehrana u kojoj su one redovno zastupljene, sprečava povratak tih kilograma. Samo mala količina mahunarki potiče osjećaj sitosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6