fata 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Kada sam ustala i s terase svoje kuće ugledala da nema crkve, vidjela sam cijelo Konjević-Polje, pa čini me se – i cijeli svijet, rekla je u izjavi za „Dnevni avaz“ nana Fata Orlović, dan nakon uklanjanja nelegalne crkve iz njene avlije.

Pobijedila pravda

Konačno, nakon pravne bitke i borbe za istinu Orlović je prekjučer sa svojim kćerkama Hurijom Karić i Zlatkom Bašić popila kafu.

– Uđi da nakon 30 godina popijem najslađu kafu u svojoj kući – kazala nam je Orlović.

-Eto, sinko, nakon toliko godina pobijedi pravda. Sada s terase vidim i magistralni put Sarajevo – Zvornik, a vidim da je moje imanje gdje je bila crkva prostranije, ranije je nekako bilo skučeno, kao moje srce i duša – istakla je Orlović.

Kako kaže, nije mogla, a nije ni željela gledati kako ruše crkvu.

– Nije ona meni smetala kao vjerski objekt, ali mi je smetala što je izgrađena bez dozvole i na tuđem imanju. Da su je podigli 500 metara niže, na srpskom zemljištu, ja bih se njoj divila.

Na zemljištu gdje je bila crkva planira zasaditi cvijeće
Na zemljištu gdje je bila crkva planira zasaditi cvijeće

Ali dušmani, nakon što pobiše toliki narod, navalili otimati i tuđu imovinu.

Moja pravda je dokaz da to više ne mogu – poručila je Fata.

Na pitanje šta sada planira raditi s površinom koja je ostala nakon rušenja crkve, Fata je uz uzdah i osmijeh rekla – svašta.

Malo uživati

– Prvo ću srediti kanalizaciju koju su oštetile mašine prilikom rušenja crkve.

Kada se zemlja slegne, očistiti sitno kamenje koje je ostalo iza mašina, poravnati zemlju i na cijelom tom prostoru zasaditi lale i drugo cvijeće i tu, kada je lijep dan, piti jutarnju kafu, neka svi gledaju kako uživam u pravdi – prkosno je kazala Fata.

Planira ići na hadž

Kaže, ako je zdravlje posluži, iduće godine planira otići na hadž.

– To je moja i želja moje djece. Drago mi je što sam sačuvala svoje imanje uprkos dušmanima, koji su me optuživali i da sam ga prodala i uzela milion maraka. Eto, neka se uvjere da nisam prodala imanje, nego sam ga sačuvala i poklonila svojoj djeci, koja su se sa mnom borila za pravdu i svoju imovinu – kazala je Orlović.