Napolijev predsjednik ima revolucionarnu ideju: Novo takmičenje s 80 ekipa

Aurelio De Laurentiis, predsjednik nogometnog kluba Napoli, predstavio je revolucionarnu ideju kada je u pitanju organizacija evropskih takmičenja. Iako prema posljednjem dogovoru aktuelni sistem takmičenja ostaje isti do 2024. godine, De Laurentiis predlaže nekoliko promjena koja su po njegovom mišljenju potrebna.

Glavna promjena bila bi ujedinjenje Lige prvaka i Evropske lige, odnosno takmičenje od čak 80 ekipa koje bi se borile za titulu prvaka Evrope u klupskom nogometu.

“Rješenje budućnosti je takmičenje od 80 ekipa u kojem bi učestvovalo najboljih sedam timova iz Italije, Francuske, Njemačke, Engleske i Španije te po četiri ekipe iz Portugala, Holandije i Belgije. Trebalo bi ih onda podijeliti u četiri grupe sa 20 ekipa i da se igra jednokružno, odnosno 19 utakmica u terminu od utorka do četvrtka. Ovakav sistem ne bi uticao na nacionalna prvenstva koja bi se igrala vikendom. Prve četiri ekipe iz grupa igrale bi osminu finala”, rekao je De Laurentiis.

Podsjetimo, već neko vrijeme kruže razne opcije kako bi se unaprijedile Liga prvaka i Evropska liga, ali kako god bilo stvari se neće bitnije mijenjati idućih pet godina.

Klix.ba

Prethodni članakMuftija zenički primio gradonačelnika Zenice
Sljedeći članakNjemačka kompanija traži zlatare iz BiH: Evo kako se prijaviti