re
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Da, znamo da danas na gotovo svakom proizvodu za kosu stoji natpis “100 posto prirodno”, ali da li je to zaista tačno u slučaju vašeg omiljenog regeneratora?

Zapravo, ono u šta se mi tako često bespogovorno kunemo i nije priroda već sastojci koje smo pokupili negdje usput sa TV reklama i koje samo ponavljamo u krug ne bismo li sebe ubjedili da je to posljednji krik kozmetičkih inovacija.

Nažalost, rijetki od nas se usude da okrenu bočicu i pročitaju sastojke jer deklaracija određenog proizvoda najčešće predstavlja bolno suočavanje sa istinom koja glasi – taj čudesni sastojak se zaista može sresti u njemu, ali tek u tragovima.

Puno sumnjivih hemikalija i mirisnih ulja, na kraju krajeva to je jedino što nam ovakvi kupovni proizvodi garantuju. Pa zašto onda nastaviti sa eksperimentima? Zašto se ne okrenuti potpuno prirodnim načinima za obnavljanje kose koji su nam sve vrijeme ispred nosa?

Za pravljenje čudesnog domaćeg regeneratora za kosu potrebno je samo:

2 kašike kokosovog ulja

1 kašičica arganovog ulja

1 kašika shea butera

1/2 limuna

4 kapi esencijalnog ulja lavande

2 kapi esencijalnog ulja kedra

Kao što i same vidite, radi se o potpuno prirodnim sastojcima od kojih će svaki ponaosob obezbjediti da sve protekne u savršenom redu. Osnova je kokosovo ulje koje ima ulogu da jača i vlaži kosu, dok će arganovo ulje kontrolisati kovrdžanje i poboljšati njen sjaj. Sličan efekat ima i limunov sok kao i esencijalna ulja koja dodatno sprečavaju i lomljenje a pomažu i u suzbijanju peruti i rastu kose.

Priprema ovog prirodnog regeneratora je sasvim jednostavna: dovoljno je samo blago otopiti kokosovo ulje i pomješati ga u startu sa shea buterom a zatim ostaviti da ova smjesa odstoji dok se potpuno ne sjedini i učvrsti. Zatim u nju dodajemo sok od pola limuna i arganovo ulje i to mutimo (idealno bi bilo ručnom mešalicom) maksimum pet minuta. Na kraju dodajemo kap po kap esencijalnog ulja i nastavljamo mješanje sve dok smjesa ne postane kremasta, to jest nalik kupovnom regenaratoru.

Ono što je dobro u cjeloj ovoj priči jeste da se ovako dobijena krema može iskoristiti u jednom potezu kao maska za suhu kosu koju ćemo ostaviti nekih sat vremena pod folijom i peškirom, a isto tako se gotovo svakodnevno može koristiti kao klasičan regenerator.