Napravljena vakcina koja bi mogla zaštititi od novih koronavirusa

Napravljena vakcina koja bi mogla zaštititi od novih koronavirusa

Naučnici su stvorili vakcinu koja ima potencijal za zaštitu od širokog spektra koronavirusa, uključujući vrste za koje se još ne zna i koje bi se mogle pojaviti u budućnosti.

Eksperimentalna injekcija, koja je testirana na miševima, označava promjenu strategije prema “proaktivnoj vakcinologiji”, gdje se vakcine dizajniraju i pripremaju za proizvodnju prije nego što se pojavi potencijalno pandemijski virus, piše Guardian.

Vakcina se proizvodi pričvršćivanjem bezopasnih proteina iz različitih koronavirusa na minijaturne nanočestice koje se zatim ubrizgavaju kako bi se pokrenula odbrana tijela za borbu protiv virusa ako ga i kada ga napadnu.

Budući da vakcina obučava imunološki sistem da cilja proteine ​​koji se dijele među različitim vrstama koronavirusa, zaštita koju izaziva je izuzetno široka, što ga čini efikasnim protiv poznatih i nepoznatih virusa u istoj porodici virusa.

“Pokazali smo da relativno jednostavna vakcina još uvijek može pružiti odgovor na niz različitih virusa”, rekao je Rory Hills, diplomirani istraživač na Univerzitetu Cambridge i prvi autor izvještaja. “To nas vodi jedan korak naprijed prema našem cilju stvaranja vakcine prije nego što pandemija uopće počne”.

Testovi na miševima pokazali su da je vakcina izazvala široki imunološki odgovor na koronaviruse, uključujući Sars-Cov-1, patogen koji je izazvao izbijanje Sarsa 2003., iako proteini iz tog virusa nisu dodani nanočesticama vakcine. Detalji rada, suradnje između univerziteta Cambridge i Oxford te Kalifornijskog instituta za tehnologiju, objavljeni su u magazinu Nature Nanotechnology.

Univerzalna vakcina protiv koronavirusa može se izraditi u postojećim postrojenjima za mikrobnu fermentaciju, rekao je Hills, dodajući da istraživači rade s industrijskim partnerima na načinima za povećanje tog procesa. Nanočestice i virusni proteini mogu se napraviti u različito vrijeme na različitim mjestima i pomiješati kako bi se proizvela vakcina.

Medicinski regulatori nemaju postupke za proaktivnu vakcinologiju i istraživači kažu da bi se oni morali razraditi s relevantnim tijelima. Ako se utvrdi da je vakcina sigurna i učinkovita kod ljudi, jedna od mogućnosti bila bi da se koristi kao pojačivač bolesti Covida s dodatnom koristi zaštite od drugih koronavirusa.

Vjerovatnije je da bi zemlje držale zalihe vakcina i drugih zaliha dizajniranih za ciljanje različitih patogena, nakon što budu proizvedene i odobrene. “U slučaju da koronavirus ili neki drugi patogen prijeđe, mogli biste imati spremne već postojeće zalihe vakcina i jasan plan za brzo povećanje proizvodnje ako bude potrebno”, rekao je Hills.

Profesor Mark Howarth, stariji autor studije, rekao je: “Naučnici su obavili sjajan posao u brzoj proizvodnji iznimno efikasne vakcine protiv Covida tokom prošle pandemije, ali svijet je i dalje imao ogromnu krizu s ogromnim brojem smrtnih slučajeva. Moramo smisliti kako možemo učiniti još bolje od toga u budućnosti, a moćna komponenta toga je početak izrade vakcina unaprijed”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica