velid efendic2


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prof. dr. Velid Efendić preminuo je jučer popodne, objavio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu na svojoj Facebook stranici. Preminuo je nakon teške bolesti u 40. godini života

“Poštovane kolegice i kolege, s velikom tugom i duboko ožalošćeni obavještavamo vas da je danas u poslijepodnevnim satima na bolji svijet preselio naš uvaženi i dragi kolega prof. dr. Velid Efendić”, objavljeno je sinoć.

Informacija o dženazi će biti saopćena nakon što porodica objavi.

“Da mu Allah dž.š. podari milost i Džennet, a njegovoj porodici sabur”, navode s Fakulteta.

U komentarima su se brojni oprostili od profesora Efendića.

Za njega su imali samo riječi hvale.

“Zaista je bio dobar čovjek i profesor”, “Zaista divan čovjek”, “Izuzetno blag karakter i prijatan sagovornik”, “Pamtim ga po najboljem, još kao asistenta rahmetli prof. dr. Fikretu Hadžiću. Obojica su imali vizionarski pristup kada je riječ o jačanju i pripremi studenata za tržište rada”… samo su neki od komentara na ovu tužnu vijest.

Prof. dr. Velid Efendić je bio vanredni profesor na Katedri za finansije, sa fokusom interesovanja i rada iz oblasti finansija, bankarstva, bankarskog menadžmenta, islamskog bankarstva i finansija i analize investicija.

Kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu počeo je raditi 2004. godine, iste godine je stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Aktivno je radio na uspostavljanju akademskih temelja islamskog bankarstva u Bosni i Hercegovini, te je bio jedan od osnivača i rukovodilac Bankarske akademije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Centra za islamsku ekonomsiju, bankarstvo i finansije, te prvog master studija u BiH iz oblasti islamskog bankarstva u saradnji sa Bolton Univerzitetom iz Velike Britanije i BBI bankom.

Jedan je od osnivača i članova upravnog odbora Evropske asocijacije za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije.

Učestvovao je u realizaciji velikog broja domaćih i stranih istraživačkih projekata značajnih za BiH. Bio je inicijator i organizator više međunarodnih konferencija u Sarajevu, kao što su „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ (2014. i 2018.) i
„International Conference on Banking and Finance“ (2016. i 2017.). Autor i koautor je dvije knjige i velikog broja naučnih članaka.

Profesor Velid Efendić će ostati zapamćen, među svojim studentima i kolegama, po blagoj naravi, kao osoba puna podrške koju je pružao svima oko sebe, zaključili su sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu