Portal 072info

Narod i pravda: Četničke prijetnje krvavim Drinama poziv su institucijama na reakciju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu, iz Naroda i pravde traže hitnu reakciju državnih institucija, a sve patriotske i antifašističke snage još jednom pozivaju na budnost jer današnje okupljanje svjedoči da fašističke snage koje su nanije toliko zla Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, posebno u istočnoj Bosni, i danas postoje.Iz Naroda i pravde navode kako je današnje okupljanje četnika u Višegradu prvenstveno test za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije koje moraju odlučno reagirati i spriječiti ovakva okupljanja koja su jasno prijeteća i usmjerena protiv države i Bošnjaka.

“Pjevanje četničkih pjesama u kojima se prijeti silaskom četnika sa planina i novim ‘krvavim Drinama’ nisu nikakva koreografija i bezazleno okupljanje dokonih. To su jasne poruke mržnje sa ciljem izazivanja straha kod Bošnjaka, posebno povratnika na područje RS-a. Jasno je da postoji dovoljno elemenata da se odgovorni procesuiraju, ako za ništa drugo onda bar za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i upućivanje prijetnji. Policijske strukture i tužilaštva dužna su reagirati po službenoj dužnosti”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim historijskog iskustva, kako navode iz ove stranke, opredijeljenost četničkog pokreta, koji evidentno egzistira na području Bosne i Hercegovine i danas, ka nasilju i zločinima dokazana je i u proteklim okupljanjima u Višegradu i drugim mjestima kada su napadani povratnici, novinari…

“Svjedočili smo u proteklom periodu najrazličitijim akcijama policijskih struktura s ciljem borbe protiv radikalizma. Istovremeno, okupljanje četnika se toleriše i normalizuje kako kakav folklorni skup, bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija. Radikalizam nema vjerski ili nacionalni predznak, spremnost za nasilje i zločine, što su akteri današnjeg okupljanja u Višegradu toliko puta pokazali kroz historiju, ovaj pokret definiše kao nešto što mora biti zabranjeno i sankcionisano”, stoji u saopćenju Naroda i pravde.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju, iz Naroda i pravde pozivaju sve probosanske, patriotske i antifašističke snage, na nastavak borbe protiv zla fašizma oličenog u četničkom pokretu.

“Mi tu borbu shvatamo kao našu historijsku obavezu prema svim žrtvama četničkih pokolja i zločina na Drini i širom Bosne i Hercegovine. Ne želimo i ne možemo zatvarati oči pred realnošću, a pozivi na nove ‘krvave Drine’ svjedoče, nažalost, da zločinačke snage ne samo da nisu poražene već su u jednom dijelu BiH potpuno normalizirane i prihvaćene kao politička paradigma”, stoji na kraju saopćenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 154
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME