v 3
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 16, 2021 @ 13:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Narodna skupština RS razmotrila je sinoć Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje RS-a za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos sredstava za dugoročno zaduženje RS-a za 2022. godinu.

– Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem ili na međunarodnom finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada – rekla je ministrica finansija RS-a Zora Vidović, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini.

Vidović je rekla da je 30. septembra 2021. godine dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 6,093 milijarde KM, odnosno 52,5 posto BDP-a. Ona je dodala da na tom planu da je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 5,014 milijardi KM ili 43,2 posto BDP-a, te kaže da je to pokazatelj da se RS kreće u zakonskim okvirima po pitanjima obje vrste duga.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Obezbjeđivanjem sredstava iz pomenute odluke možemo zatvoriti budžet za 2022. godinu i realizovati sve što smo planirali u tom periodu – rekla je Vidović.

Vidović je u obrazloženju odluke navela da će sredstava pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljenja za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje dijela ili ukupnog duga RS-a, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija, u cjelosti ili djelimično, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

LIDER