Naš jedini grad na moru u ljetnom izdanju: Hoće li u Neumu pasti rekordi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Neum, naš jedini grad na moru, ovih je dana u ljetnom izdanju. Na parkinzima je sve teže naći mjesto, a ni plaže više nisu puste. Sve je više kupača, a u većini hotela, uz goste koji se odmaraju, borave i učesnici brojnih simpozija, kongresa, seminara i sličnih događaja.

Iako im vrijeme u proteklom periodu nije išlo naruku, ipak, neumski hotelijeri mogu biti zadovoljni.

Solidno popunjeni

Skoro svi hoteli u Neumu, kako nam je kazao Davor Krešić iz Udruge neumskih hotelijera, solidno su popunjeni.

Kada je riječ o strukturi gostiju, kako objašnjava, 70 posto njih se odnosi na grupne dolaske turista, uglavnom iz zapadne Evrope, a ostatak se odnosi na kongresni turizam.

Neum - Avaz

Neum: Već ima kupača. M. Smajkić

– Individualnih dolazaka je vrlo malo, što je, donekle, i očekivano u ovom razdoblju, budući da tek završava školska godina, s jedne strane, a s druge, nije nas ni vrijeme baš poslužilo. Međutim, mi smo zadovoljni, a što se tiče najava za sezonu, kao i posezonu, one su odlične. Dakle, osim za špicu sezone, veliki broj gostiju očekujemo i u septembru, ali i u oktobru – kazao nam je Krešić.

Podsjeća da su u odnosu na prošlu sezonu cijene povećane uglavnom za 10 posto, a uprkos tome, Neum i dalje slovi kao najjeftinija destinacija za odmor na Jadranu.

Očekuju gužvu

S druge strane, u privatnom smještaju u predsezoni je potpuno drugačija situacija u odnosu na hotele. Privatni iznajmljivači očekuju gužvu krajem ovog i početkom narednog mjeseca, a, kako su nam pojedini kazali, sudeći prema interesu, i njih čeka odlična sezona.

Neum - Avaz

Gosti uživaju u jedinom bh. gradu na moru. M. Smajkić

Kada je riječ o infrastrukturnim radovima, na prvi pogled djeluje da se neumske vlasti u odnosu na prethodne godine nisu potrudile da ušminkaju gradić. Činjenica je da su ceste koje vode do obale asfaltirane, na pojedinim mjestima su postavljeni i e-kontejneri, a u Dalmatinskoj ulici je okončana izgradnja kanalizacijskog kolektora fekalnih otpadnih voda na priobalnom području.

Razne ponude

U jeku sezone cijene noćenja u neumskim hotelima na bazi polupansiona za dvije osobe kreću se između 300 i 400 KM. Kada je riječ o privatnom smještaju, apartman se i dalje može pronaći po cijeni od 100 KM. Sedmodnevni boravak za dvije osobe u privatnom smještaju, prema podacima platformi za iznajmljivanje, u sezoni košta od 530 do 1.300 KM, u zavisnosti od toga šta je uključeno u cijenu, od doručka, opremljenosti, pozicije objekta, dodatnih sadržaja i slično.

Avaz