AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 19:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Plin u BiH će biti skuplji ne radi globalnih poskupljenja energenata na svjetskom tržištu nego radi lošeg vođenja sektora energije od strane Vlade FBiH i resornog ministra Džindića, kaže Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

NER FIT

Stručnjaci su, uključujući i zastupnicu Klarić, već upozoravali da prelaskom na Turski tok Vlada FBiH rizikuje da mađarski transporter gasa tuži Vladu FBiH, Energoinvest i BH-Gas, i traži 23 milion američkih dolara odštete ako se ugovor s Mađarima bezrazložno prekine.

“Umjesto da se usvajanjem strateških odluka stvore pretpostavke za donošenje mjera koje će naš energetski sektor zaštititi u krizi izazvanoj pandemijom, Vlada FBiH, prelazeći na Turski tok, dodatno usložnjava situaciju, rizikuje i pravi nelogične poteze i ostavlja građane u strahu od nestašica energije”, kaže ona.

U vezi s tim, Parlament FBiH nikada zvanično nije dobio informacije o dešavanjima u plinskom sektoru, nego ih, baš kao i sada, poslanici dobijaju iz medija, a ne od resornog ministra, dodaje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Moj stav je, da mi, kao poslanici u Parlamentu FBiH, moramo učiniti sve kako bi zaštili građane jer je očito da ova Vlada nema tu namjeru. Umjesto da kroz projekat izgradnje južne konekcije plinovoda postignemo energetsku nezavisnost, ova vlada je zaustavila sve radove na ovom projektu i postavlja nas u situaciju još veće zavisnosti i krize. Građani ne smiju plaćati greške nesposobnih ministara i dezorijentisane Vlade FBiH”, smatra ona.

Hitno je potrebno pozvati sve stručnjake iz ove oblasti da se pokuša riješiti kriza te ublažiti posljedice.

“Izgovor globalnog poskupljenja nije prihvatljiv jer ga nude dokazano nesposobni i neodgovorni. Ministar Džindić bi morao podnijeti ostavku, jer mu ovo nije jedini katastrofalni potez u karijeri na štetu građana. Dovoljno se sjetiti samo debakla sa sistemom podsticanja održivih izvora energije, o čemu će tek biti riječi, jer informacije tek pristižu, zatim debakla s insistiranjem na izgradnji Bloka 7 i s tim u vezi prekidom komunikacija s Energetskom zajednicom u Beču, te nepostojanju bilo kakvih strateških i/ili akcionih planova sektora energije. Sigurna sam, također, da će najavljeni niz krivičnih prijava iz BH Gasa dodatno dokazati sve informacije koje su se probile u javnost pa i više od toga”, zaključila je Klarić.

LIDER