Našao je milion dolara na pultu i nije se dvoumio

Kal Patel, radnik u maloj prodavnici svojih roditelja u Salini u Kanzasu, na kasi je pronašao lutrijski tiket s dobitnom kombinacijom, koji je kupac slučajno zaboravio, ni ne znajući da se na njemu nalazi dobitak od milion dolara.

Patel je bez oklijevanja pojurio za sretnim dobitnikom i vratio mu tiket.

– Dobra djela vam se vraćaju da vam pomognu, dok se loša djela vraćaju da vas opsjedaju. Sjajan je osjećaj bio pronaći taj tiket, a potom pronaći dobitnika – rekao je Patel, koji se nimalo ne kaje zbog svog postupka, prenosi agencije.

Dobitnik, koji je želio ostati neimenovan, kupio je tri tiketa u prodavnici u obližnjem Linkolnu, ali je potom svratio u “Pit Stop”, radnju Patelovih roditelja, da provjeri je li neki od njih dobitan.

Provjerio je dva tiketa, dok je treći slučajno ostavio na pultu i otišao, navodi jedan lokalni list.

Kada je Kal Patel pogledao brojeve na zaboravljenom tiketu, nije mogao da vjeruje, kaže, da je baš to kombinacija koja donosi milion dolara.

Patel je odranije poznavao kupca i znao je u kom dijelu grada stanuje, pa je sjeo u automobil i krenuo za njim. Poslije duže potrage, ugledao je sretnog dobitnika u automobilu, u kojem je bio sa svojim bratom, pa ih je zaustavio.

– Pokazao sam im tiket i rekao im da su pobjednici. Počeli su da se tresu… Nisu mogli da vjeruju – priča Patel.

Patela su prijatelji kritizirali što je odustao od milion dolara, ali on kaže da nije želio da živi s osjećajem krivice zbog zadržanog novca.

– Sjajno sam se osjećao kada sam im to dao. A pohvale koje za to dobivam su zaista divne… Kažu ljudi da sam im vratio vjeru u čovječnost – zaključio je Patel.

Mediji navode da je pravna kompanija iz Vičite ove nedjelje Kalu Patelu poklonila ček od 1.200 dolara kao nagradu za učinjeno dobro djelo.

Avaz