Naše vlasti se hvale da za 15 dana dolazi prvih 23.400 doza vakcina, a Srbija već vakcinisala pola miliona stanovnika

17

Ministarstvo civilnih poslova BiH danas je potvrdilo da prve doze vakcina protiv koronavirusa proizvođača “Pfizera” i “BioNTecha”, njih 23.400, stiže sredinom februara.

Istovremeno, u susjednoj Srbiji do sada je vakcinisano 437.214 građana. Srbija je jedna od najboljih u Evropi, pa čak i u svijetu po broju vakcinisanih.

U Evropi je Srbija druga po broju vakcinisanih na milion stanovnika, odmah poslije Velike Britanije. Poslije Srbije su Malta, Island, Danska, Slovenija, Rumunija, Irska, Španija i Portugalija.

Kada je riječ o regionu, Srbija je na prvom mjestu po broju vakcinisanih na milion stanovnika. Iza nje su Slovenija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Malo doza i za prioritetne grupe

Po ukupnom broju vakcinisanih, Srbija je u regionu na drugom mjestu, poslije Rumunije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je jutros da bi do kraja marta i februara u Srbiju trebalo da stigne još milion doza vakcina.

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, iz kojeg su, podsjetimo, na nadležne vršili snažan pritisak da otpočnu direktne nabavke s proizvođačima vakcina, za “Avaz” je prokomentirao informaciju o dolasku vakcina u našu državu.

  • U Evropi je Srbija druga po broju vakcinisanih na milion stanovnika U Evropi je Srbija druga po broju vakcinisanih na milion stanovnika

     

– Te doze vakcina, uopće, nisu dovoljne. Ako govorimo o 23.000 doza “BioNTechove“ vakcine, to je otprilike za 11.000 ljudi, a, evo, da uzmemo najbolji slučaj 259.000 to je za otprilike za 125.000 ljudi. Samo u Federaciji BiH ima 38.000 zdravstvenih radnika u javnom sektoru, a ako želimo iole unormaliti trenutnu situaciju u cijeloj BiH, onda moramo vakcinisati ne samo zdravstvene radnike, već i policiju, sve prioritetne struke i zanimanja, javne službe, pa, naravno i novinare. No, prije svega, u vrhu prioriteta nam moraju biti starije osobe, jer je kod njih najveća smrtnost – upozorio je dr. Zaid.

Čestitati komšijama

Naglasio je da je ova situacija samo potvrđuje da BiH i njeni entiteti nisu uradili ono što se od njih očekivalo.

– Vijeće ministara i entitetske vlade su znatno ranije trebale potpisati odvojene ugovore o nabavci vakcina, a ne biti samo nijemi posmatrač i oslanjati se na COVAX mehanizam ili milostinju Evropske unije. Zar nije žalosna činjenica da mi u BiH do sada nismo imali nijednu vakcinu, pa čak, ni na nivou eksperimenta? Mislim da smo po tome jedinstveni u svijetu.

Svjetao primjer u toj priči, zaista, jeste Srbija na čelu s Vučićem. Mi ne smijemo bježati od toga da komšijama čestitamo na uspješnoj nabavci vakcina – poručio je dr. Zaid.

IZVORAvaz
Prethodni članakOsobe koje su poginule u udesu sjeverno od Mostara bile u istom vozilu, ima i povrijeđenih
Sljedeći članakNaučnici otkrili razlog zbog kojeg zatvaramo oči kada se ljubimo