Portal 072info

Naspavajte se da bi bili uspješniji u onome što radite

Odlazak u krevet svake večeri u isto vrijeme za mnoge je težak zadatak. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da ukoliko imamo redovan san, u isto vrijeme, koji podrazumijeva minimalno osam sati, mnogo smo produktivniji u obavljanju svakodnevnih poslova, za razliku od onih koji o tome ne vode računa.

Kao što je organizmu potreban određen broj sati sna, isto takav uticaj na organizam ima i ovaj obrazac spavanja.

Istraživanja koja su sprovedena sa 61. studentom na Harvardu pokazala su da nakon 30 dana praćenja oni sa najneredovnijim snom imaju najlošije ocjene.

Oni koji su na spavanje odlazili u isto vrijeme, lakše su se budili ujutru i manje im je bilo potrebno vremena da zaspu uvečer. Kod suprotnih slučajeva, naš sat postaje zbunjen.

– Naša istraživanja su pokazala da ustaljen odlazak na spavanje ima istu važnost kao i dužina sna, ali isto tako, redovnost sna je nezavisna od njegove dužine –  ističe doktor Andrew Filips.

Interesantno je da su studenti spavali jednak broj sati, ali su njihovi biološki satovi varirali.

– Uvidjeli smo da je biološki sat kasnio tri sata kod studenata koji su neravnomjerno spavali, u odnosu na studente sa ravnomjernijim snom. Za studente kojima su vrijeme spavanja i vrijeme buđenja bili nekonzistentni, časovi i ispiti koje su imali u devet sati su, po njihovom unutrašnjem vremenu, počinjali u šest sati, tj. ono doba kada mozak još ne radi punom parom  – rekao je jedan od autora istraživanja doktor Charles Zoisler.

Naime, oni nisu uštedjeli vrijeme dodaje Zoisler, jer su na kraju spavali taman koliko i učenici koji su se pridržavali redovnijeg rasporeda.

Avaz.ba

Podijelite članak