Nastavnici iz BiH i regije na jedinstvenoj platformi “Lideri online nastave”

Screenshot 1 1685
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kako bi olakšala izazove sa kojim smo se suočili usljed pandemije koronavirusa, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini početkom juna kreirala je jedinstveni kurs i platformu “Lideri online nastave” za sve nastavnike i profesore iz BiH, ali i cijele regije.

Cilj kursa bio je olakšati organizaciju online nastave, ponuditi svjetske trendove iz ove oblasti, te pružiti podršku edukatorima kako bi što uspješnije učenicima prenosili znanja.

Fondacije budućnosti navode kako su izuzetno zadovoljni odazivom nastavnika i učešćem edukatora iz čitave regije na platformi.

“Od kada je kurs pokrenut u junu ove godine, na platformi je prijavljeno 5.000 nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji su polagali kurs. Posebno smo radosni što je kurs kreirao zajednicu nastavnika i edukatora koja će i u budućnosti nastaviti razmjenjivati iskustva i praktične primjere iz budućeg rada. Značaj ovog projekta ogleda se u tome da su učesnici kursa kontinuirano pratili pripremljene materijale, te razgovarali sa instruktorima, a sve s ciljem kako bi svojim učenicima pružili kvalitetniju nastavu u budućnosti uz pomoć online alata koji su nam dostupni”, navode iz Fondacije.

Kurs “Lideri online nastave”, pored korisnih alata i materijala za organizaciju nastave, poseban je modul posvetio i psihofizičkoj brizi za nastavnike, koji su se u proteklom periodu susreli sa izazovima online nastave.

“Kurs sadrži veoma kvalitetne tekstualne i multimedijalne lekcije bazirane na naučnim tvrdnjama koje su dobra smjernica za uspješnu realizaciju online nastave. Tematske cjeline daju konkretne informacije o specifičnostima i načinu organizacije online nastave, te na jednostavan način uvode u osnove za praktično korištenje alata i platformi. Veoma važno poglavlje je psihofizička briga nastavnika o samome sebi koju često zanemarimo u online okruženju. Iako sam imao određena predznanja, naučio sam da efikasnije koristim mogućnosti online platformi, da bolje planiram i organiziram online nastavu i da kvalitetnije kreiram digitalne materijale za učenike. Sadržaj kursa “Lideri online nastave” je odličan primjer uspješne online edukacije”, istakao je Admir Kustura, profesor u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo i polaznik kursa.

Od samog početka kursa u junu, prva dva mjeseca organizovana su uz podršku instruktora koji su svakodnevno razgovarali sa učesnicima, nakon čega je uslijedilo i 6 webinara na različite teme koje kurs obrađuje. Izuzetno je značajna bila podrška instruktora za polaznike kursa, s obzirom da su se neki od njih po prvi put sreli sa ovakvom organizacijom nastave.

“Iznenađena sam kako je dobro odrađen kurs, apsolutno mi je sve korisno od navedenog. Radujem se i novim kursevima koji budu organizovani od strane Fondacije budućnosti u BiH”, navela je Sevela Lukač iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Srbije.

Ukoliko ste nastavnik, profesor, edukator ili jednostavno želite unaprijediti svoje znanje iz oblasti online nastave, prijavite se na kurs “Lideri online nastave” registracijom putem ovog linka. U narednom periodu, kursu ćete moći pristupiti bez podrške instruktora. Iz Fondacije budućnosti Bosne i Hercegovine ističu da će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima, a s ciljem podrške obrazovanju i obrazovnim procesima.

Klix.ba