Nastupila posljednja trećina ramazana: Iskreno pokajanje i oprost

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ušli smo u posljednju trećinu ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara u kojem muslimani trebaju da pojačaju svoje ibadete.

U ovoj posljednjoj trećini je i noć Lejletu-l-kadr, vrijednija od hiljadu mjeseci u kojoj je počela objava Časnog Kur’ana.

Primaju se dove postača, vjernika kojima je učinjena nepravda

– Hvala Allahu dž.š. ušli smo u posljednjih deset dana mubarek mjeseca ramazana. U ovoj posljednjoj trećini treba da pojačamo svoj ibadet, jer ulazimo i u itikaf (što duži boravak u džamiji, muškarca ili žene, s nijetom približavanja Uzvišenom Allahu). Svako od nas bi trebalo na nekoliko sati dnevno da se povuče u samoću i razmisli o našem stanju, državi, vjeri i da pokuša poboljšati svoje stanje kroz sve ibadete, post. Treba da učimo dove, jer primaju se dove postača, vjernika, kojima je nepravda učinjena. A muslimanima Bosne, pogotovo Foče, stotinama godina se čini nepravda – priča nam Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Naglašava da se u posljednjoj trećini ramazana nalazi i najodabranija, najuzvišenija, mubarek noć Lejletu-l-kadr.

– A poslanik Muhamed a.s. nam je rekao da tu odabranu noć trebamo tražiti u posljednjim danima mjeseca ramazana, u neparnim noćima. Trebamo što više pojačati svoj ibadet, tražiti tu noć i moliti se Allahu dž.š. U noći Lejletu-l- kadr je počela objava Kur’ana posljednjm Božijem poslaniku Muhamedu a.s. I naravno najveća blagodat Allaha dž.š. je u posljednjih deset dana ramazama. Stvoritelj oprašta svima onima koji se iskreno pokaju i prima dove onih koji mu je upute. Ja ovom prilikom molim Allaha dž.š. da se naš ibadet primi. Da nam da zdravlja, snage, strpljenja i rahatkula da ovaj ramazan do kraja ispostimo. Da i kada prođe mubarek mjesec sa sobom ponesemo i unesemo u naredne dane sve ono lijepo iz ramazana i da nam Allah dž.š. omogući da u našoj Bosni, gradovima, selima dočekujemo i u narednim godinama ramazane, osjetimo mirise iftara i molim Svevišnjeg da se naše dove prime – poručio je ef. Ćemo.

Dodaje kako je Allah dž.š. s razlogom stvorio mjesec ramazan.

Post nije lahak

– To je mjesec odricanja, molbe Allahu dž.š., posta koji nije nimalo lahak. U ovogodišnjem ramazanu posti se svaki dan oko 17 sati. I tu je uistinu iskren i odan ibadet. Naravno da mi za ramazan pročistimo svoju dušu, tijela i trebali bismo puno bolji izaći iz ramazana – rekao je ef. Ćemo.

Faktor.ba