NATO: Na temelju zahtjeva bh. vlasti, naših 30 nacija će pružiti prilagođeni paket pomoći

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Komandantica Glavnog štab NATO-a u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha posjetila je vojni dio Misije BiH pri NATO-u u Bruxellesu, te se tom prilikom susrela sa šefom vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadirom Edinom Fakom.

“Nakon ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu, NATO i njeni saveznici pružili su dodatnu podršku Bosni i Hercegovini”, objavili su iz NATO štaba na svojom zvaničnom Twitter nalogu.

“Na temelju zahtjeva bh. vlasti, naših 30 nacija će pružiti prilagođeni paket pomoći kako bi pomogli u povećanju odbrambenih kapaciteta BiH. Brigadna generalica McGaga, komandant NATO Štaba u Srajaevu, ove sedmice je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kako bi ta podrška mogla izgledati – s izaslanstvom BiH pri NATO-u i našim saveznicima”, poručili su.

Brigadni general McGaha i brigadir Fako razgovarali su o prilagođenom paketu potpore koji je NATO odobrio za Bosnu i Hercegovinu, na prošlom NATO Samitu koji je održan u Madridu, a sa čijom realizacijom bi se trebalo započeti uskoro.

S tim u vezi brigadni general McGaha i brigadir Fako obaviti će nekoliko sastanaka u NATO HQ u Bruxellesu, kako bi se u što kraćem periodu, a u saradnji s Ministarstvom odbrane i Ministarstvom sigurnosti izradio efikasan plan za realizaciju navedenog paketa podrške.

Razgovaralo se i o aktuelnostima vezanim za rad vojnog dijela Misije, saradnji sa NATO saveznicima, kao i budućim planovima za poboljšanje saradnje.

Brigadna generalica McGaha izrazila je zadovoljstvo posjetom i razmijenjenim informacijama, a dvoje sagovornika su se složili da u narednom periodu još više intenziviraju kontakte i zajedničku saradnju.

Fokus.ba