NATO po prvi put u historiji aktivirao “Snage za odgovor”

Objavljeno:

Po prvi put ikad, Snage za odgovor (Response force) NATO-a aktivirane su u odbrambenoj mjeri kao odgovor na tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu, piše Klix.

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a, general Tod Wolters, aktivirao je multinacionalne snage koje se sastoje od kopnenih, vazdušnih, pomorskih i snaga za specijalne operacije saveznika koje se mogu brzo rasporediti u podršku NATO savezu.

Aktiviranje trupa za odgovor ne znači da će bilo kakve američke ili NATO trupe ući u Ukrajinu, koja nije članica alijanse.

Američki predsjednik Joe Biden bio je jasan da se američke trupe razmještaju u istočnu Evropu kako bi pomogle zemljama NATO-a koje su nervozne zbog agresivnih akcija Rusije, i da se neće boriti u Ukrajini.

Wolters je to u svojoj izjavi nazvao “historijskim trenutkom”.

“Oni predstavljaju fleksibilnu, borbenu kredibilnu snagu koja se može koristiti na više načina i mi u potpunosti koristimo njihovu inherentnu agilnost. Ove mjere odvraćanja su mudre i povećavaju našu brzinu, odziv i sposobnost da zaštitimo i zaštitimo milijardu građana koje smo se zakleli da ćemo štititi”, rekao je Wolters i dodao da snage još nisu raspoređene, ali su u pripravnosti.

Podsjećamo, rano u petak oglasile su se sirene za zračni napad u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, koji je oko 50 km udaljen od granice Poljske, članice NATO-a.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će 7.000 američkih vojnika biti raspoređeno u Evropu. Predsjednik Biden je rekao da je odobrio “raspoređivanje kopnenih i zračnih snaga koje su već stacionirane u Evropi” u Estoniju, Latviju, Litvaniju, Poljsku i Rumuniju. Također je rekao da je odobrio slanje “dodatnih kapaciteta američkih snaga” u Njemačku kao dio odgovora NATO-a, uključujući i neke snage koje su stavljene u pripravnost prije nekoliko sedmica.

4AF26D1F 189B 4334 B12F EFF765C68091
K.H. | 072INFO
K.H. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Putin gubi Staljinov “Zimski rat”

Finska je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo...

Čuva li NATO Bosnu i Hercegovinu? 

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakva je...

Pakao u Azovstalu: “Vojnici bez udova leže u smradu okruženi muhama”

Posljednje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju...

Koliko je rat koštao oligarhe i da li su spremni da se udruže protiv Putina?

Od superjahti i vila do privatnih aviona i umjetničkih...